13 Mayıs 2021 Perşembe

Gazze Şeridi’ne kara operasyonu

İsrail ordusu Gazze’ye kara harekatına başladı. Gazze Şeridi’nin kuzey kesimine kara, hava ve denizden yoğun şekilde saldırı düzenledi. Netanyahu, operasyonların ‘bir süre’ daha devam edeceğini açıkladı.

BOLD – Gazze’nin kuzey kesiminin doğu ve batı bölgelerinde bulunan farklı hedefler İsrail güçlerince top atışlarının yanı sıra hava ve denizden de eş zamanlı olarak yoğun biçimde bombalandı. Saldırılar nedeniyle kentin kuzeyinde elektrik kesintileri yaşanırken, İsrail ordusunun bombaladığı bölgelerden alevlerin yükseldiği görüldü. Söz konusu bölgelere ambulans ve sivil savunma ekipleri sevk edildi.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, hava ve kara kuvvetlerinin şu saatlerde Gazze Şeridi’ne saldırı düzenlediği belirtildi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

İSRAİL’E FIRSAT SAĞLAYAN SİSTEM

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonun bir süre daha süreceğini söyledi. DW Türkçe’nin aktardığına göre İsrail’in hava savunma birliklerini ziyareti sırasında açıklama yapan Netanyahu, Gazze Şeridi’ne yönelik operasyon “Bir süre daha sürecek, ancak hem savunmada hem de ataklarda büyük bir kararlılıkla, İsrail devletinde huzuru yeniden sağlama hedefimize ulaşacağız” iddiasında bulundu. İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe’nin, İsrail’e saldırılar için fırsat yarattığına işaret eden Netanyahu, Filistinlilere ait binden fazla hedefin vurulduğunu kaydetti.

HAMAS’TAN HAVALİMANINA SALDIRI

Hamas da İsrail’e yönelik roket saldırılarını perşembe günü de sürdürerek, Kızıldeniz kıyısındaki Eilat kenti yakınlarındaki Ramon Havalimanı’na saldırı düzenledi. Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in “Bütün havalimanlarına uluslararası uçuşların durdurulması” talep edildi. Saldırı öncesinde, İsrailli yetkililer Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’na planlanan uçuşları Ramon Havalimanı’na yönlendirmişti.

İSRAİL’DE 7, FİLİSTİN’DE 83 CAN GİTTİ

İsrail tarafından verilen bilgilere göre, Hamas ve İslami Cihad militanları Pazartesi akşamından bu yana İsrail topraklarına bin 600’den fazla roket saldırısı düzenledi. Pazartesi akşamından bu yana İsrail’de biri çocuk, 7 kişi yaşamını yitirdi. Filistin tarafından verilen bilgilere göre, 17’si çocuk 83 kişinin öldüğü bildirildi.

RİVLİN: BUNA İZİN VEREMEYİZ

Uluslararası düzeyde taraflara şiddete son verme çağrılarına rağmen, İsrail ve militan Filistinliler arasında tansiyon yükseliyor. İsrail kentlerinde de İsrailli Yahudiler ile Araplar arasında yaşanan gerginlikler endişeyle karşılanıyor. İsrail sokaklarındaki şiddete son verilmesi çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, “Dün tanık olduğumuz şiddet olayları, İsrail’in egemenliği için gerçek bir tehdit. Buna izin veremeyiz” açıklamasında bulundu.

ŞİDDETİN BOYUTU ÇOK BÜYÜK

AFP’ye konuşan polis sözcüsü Micky Rosenfeld, “İsrail içinde yaşanan şiddet, on yıllardır görülmeyen bir boyuta ulaştı” dedi. İsrailli Arapların yoğun olarak yaşadığı Kafr Kasım kentinde göstericilerin otomobil lastikleri yaktığını ve polis araçlarını ateşe verdiğini anlatan Rosenfeld, kente yaklaşık bin polislik takviye güç gönderildiğini ve 400’den fazla kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Ultra milliyetçi Yahudiler ile İsrailli Araplar arasında Çarşamba akşamı da çatışmalar çıkmış, Bat Yam kentinde Arap olduğu tahmin edilen bir kişi göstericiler tarafından darp edilmişti. Lod kentinde de, pazartesi akşamı İsrailli bir Arap’ın öldürülmesinin ve bir sinagogun ateşe verilmesinin ardından ilan edilen olağanüstü hal sürüyor.

RUSYA VE MISIR ARA BULMAYA ÇALIŞIYOR

İsrail ve Filistinliler arasındaki şiddetin sona erdirilmesi için arabuluculuk girişimleri de sürüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Farklı ülkeler çaba göstererek, tarafların itidalli bir tutum izlemesi için bağlantılarını kullanıyor, Rusya da aynısını yapıyor” dedi. Ayrıntılı bilgi vermeyen Peskov, İsrail ve Filistinlilerin diplomatik çözümden başka bir seçeneğin olmadığını görmeleri gerektiğini vurguladı.

Mısır’dan bir heyetin taraflarla görüşmek üzere Tel Aviv’e gittiği bildirildi.

Gazze Şeridi’ne kara operasyonu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder