11 Mayıs 2021 Salı

Turizm sektörünü kurtaracak balon

Koronanın turizm üzerindeki yıkıcı etkisini kırmak isteyen devletler, ‘seyahat balonları’ oluşturmaya başladı. Pandemiyi kontrol altında tutan iki veya daha fazla ülke, kısıtlamaları azaltarak aralarındaki seyahate izin veriyor. Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Hong Kong ve Tayvan sisteme öncülük ediyor.

BOLD – Koronavirüs pandemisinden en büyük zararı turizm sektörü gördü. Küresel seyahat endüstrisi gelirleri, 2020’de 2019’a kıyasla yüzde 49 azaldı, seyahat endüstrisinde çalışan kişi sayısı 334 milyondan 272 milyona düştü. Pek çok hükumet, hem iş hem de eğlence amaçlı turizmi yeniden canlandırmak amacıyla ‘seyahat balonları’ oluşturmayı düşündü.

SEYAHAT BALONU NEDİR?

The Economist’in haberine göre pandemiyi bir dereceye kadar kontrol altına alan iki veya daha fazla ülkenin minimum kısıtlamalarla birinden diğerine seyahate izin vermesine ‘seyahat balonu’ adı veriliyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda’yı birbirine bağlayan seyahat balonu şu an aktif olarak çalışıyor. Kasım ayında Singapur ve Hong Kong kendi balonları üzerinde anlaştılar ancak Hong Kong pandemide üçüncü dalgayı yaşamaya başlayınca balon daha kimse kullanamadan patladı.

Hong Kong-Singapur şablonu, yine de seyahat balonlarının çalışması için gereken temel ilkeler hakkında iyi bir fikir sunuyor. Birinci ilke, eşleştirilmiş ülkelerde benzer sayıda vaka görülmesi. İkincisi, ülkelerin test uygulamasına güven duyulması. Örneğin Hong Kong, yolcuların uçağa binerken yanlış negatif testler ibraz etmesi sonucu Hindistan’dan gelen uçuşları yasakladı. Üçüncü ilke, vakaların artmaya başlaması durumunda balonu hızla kapatma protokolleri hazır bir mekanizmaya sahip olmak.

AŞI PASAPORTU ŞARTI ARANABİLİR

Seyahat balonu kavramını gittikçe daha fazla ülke deniyor. Örneğin Tayvanlılar, Nisan başından beri küçük bir Pasifik adası olan Palau’yu ziyaret edebiliyor, ancak tur gruplarından çıkmamaları ve belirlenmiş otellerde kalmaları gerekiyor. 19 Nisan’da başlayan, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı birbirine bağlayan balonda artık yolcuların uçmadan önce test edilmeleri bile gerekmiyor.

Gelecekteki balonlarda, yolcuların aşı pasaportu sahibi olması şartı aranabilir. Yine de dünya önemli düzeyde aşılama düzeyine ulaşmadan önce dahi, özellikle ekonomisi turizme bağımlı ülkeler riskli de olsa seyahat balonlarını daha fazla denemeye başlayabilir.

Turizm sektörünü kurtaracak balon yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder