13 Mayıs 2021 Perşembe

İşsizlere 30 gün zulmü

Kovid-19 salgını boyunca kısa çalışma ödeneği alanlar istifa etseler bile işsizlik maaşı alabilecekler. Düzenlemeden haberi olmayan ve 30 gün içinde müracaat edemeyen milyonlarca işsiz maaşsız kaldı.

BOLD – Normal dönemlerde işsizlik ödeneği sürelerinden mahsup edilen kısa çalışma maaşlarında Kovid-19 ayrıntısı ortaya çıktı. Kanunda tanınan yetki çerçevesinde Cumhurbaşkanı kararı ile pandemi dönemindeki kısa çalışma ödenekleri işsizlik ödeneği sürelerinden mahsup edilmeyecek. Kısa çalışma maaşı alanlar işsizlik ödeneği de alabilecek.

1.420 TL ÖDENECEK

KÇÖ almış işçi, kısa çalışma ödeneği bitiminde, hak etmiş olduğu işsizlik ödeneğini tam olarak alacak. Kısa çalışma ödeneği almaya başlamadan önceki son 3 yılda 1080 gün primi bulunan işçilerin 10 ay işsizlik ödeneğinden yararlanabilecek. Aylık 1.420 TL ödenecek.

30 GÜN ŞARTI KALKMALI

Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği almış olup, önümüzdeki süreçte herhangi bir nedenle işten ayrılanlar işsizlik ödeneği almak için 30 gün içinde İŞKUR’a başvuruda bulunması gerekiyor. Ancak düzenlemeden yeni haberdar olanlar 30 gün şartına takıldı. İŞKUR bürolarına ya da internet üzerinden yapılan başvurularda işten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde yapılmayan müracaatlar kabul edilmedi. Prim yatırdıkları halde Kovid-19 salgınında milyonlarca  işsiz maaşsız kaldı. Muhalefet partileri, “30 gün şartı kaldırılmalı. Yeni haberdar olan vatandaşlar da işsizlik maaşından yararlanabilmeli” çağrısı yaptı.

İşsizlere 30 gün zulmü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder