13 Mayıs 2021 Perşembe

İsrail’de iç savaş uyarısı: Yahudiler ile Araplar arasında etnik gerilim arttı

İsrail’in nüfusunun 5’te birini Araplar oluşturuyor. Birçok kentte Arap azınlık sokağa çıktı ve protesto gösterilerine katılmaya başladı. Etnik gerilimin arttığı kentlerde yağma, linç ve sokak kavgaları olağan hale geldi. İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, iç savaş uyarısı yaptı.

BOLD – Batı Şeria ve Gazze dışında İsrail’in nüfusunun yüzde 21’i Arap kökenli vatandaşlardan oluşuyor. Son yaşanan gerilim sonrası birçok kentte Arap azınlık sokağa çıktı ve protesto gösterilerine katılmaya başladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, linç girişimi görüntülerini değerlendirirken ‘iç savaş’ uyarısı yaptı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ulusa seslenerek, “Hiçbir şey Arapların, Yahudiler tarafından linç edilmesini haklı gösteremez.” dedi.

LİD KENTİNDE KARŞIKLIKLAR SÜRÜYOR

İsrail’de yaşayan Arap azınlık özellikle Lid kentinde Pazartesi gününden bu yana eylem yapıyor.

Salı gecesi yaşanan olaylarda, protestocu grup araçlara ve işyerlerine zarar verdi. Bir sinagog yakılmak istendi.

Tel Aviv’e 10 kilometre mesafedeki kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi ancak nüfusun karışık olduğu kentte olaylar sürüyor. Karşılık olarak sokağa çıkan aşırı sağcı Yahudiler, Araplar’a ve onlara ait işyerlerine saldırdı.

Lid’de sokağa çıkma yasağına karşın Çarşamba gecesi de olaylar devam etti.

LİNÇ GİRİŞİMİ CANLI YAYINDA

Tel Aviv’in hemen güneyindeki Bat Yam kentinde aracından indirilen bir İsrail vatandaşı Arap’ın kabalık bir grup tarafından linç edilmek istendiği görüntüler televizyonda canlı yayında aktarıldı.

Kalabalık bir grup tarafından kanlar içinde bırakılan bu kişinin kaldırıldığı Tel Aviv’deki Ichilov Hastanesi’nden yapılan açıklamada, ismi verilmeyen kişinin ‘ciddi şekilde yaralandığı ancak durumunun sabit olduğu’ kaydedildi.

İsrailli Yahudiler, şehirde Arap esnafın dükkanlarına da saldırarak camlarını kırdı.

Televizyondan canlı yayınlanan saldırı İsrail’de siyaset ve din adamlarının da tepkisini çekti.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANDAN UYARI

Protestolar Rwmle, Lod, Yafa, Akka ve Hayfa kentlerine de yayılırken, birçok kentte milliyetçi İsrailliler de sokağa çıkarak Araplar’a ait mekanlara ve aralara saldırmaya başladı. İsrail medyasında, ülkenin birden fazla noktasında yaşanan araç taşlamalara ilişkin haberler yer alıyor.

İsrail vatandaşı çok sayıda Yahudinin Tel Aviv yakınlarındaki Rişon LeTsiyon kentinde bir Arap’ı linç girişiminde bulunduğu bildirildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, “Vatandaşlarımıza ve sokaklarımızı hedef alan roket tehdidi altındayken, kendimizi anlamsız bir iç savaşla meşgul ediyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da görüntülü bir açıklama yaparak, “İsrail vatandaşlarına sesleniyorum; kanınızın kaynıyor olması beni ilgilendirmez. Kanunu kendi ellerinize alamazsınız. Sıradan bir Arap’ı yakalayarak onu linç edemezsiniz” dedi.

Başbakan Netanyahu, “Arap isyancıların sinagoglara saldırması ve araçları yakmasının da kabul edilemez olduğunu” söyledi.

İsrail’in Baş Haham’ı olan Yitzhak Yossef, Yahudiler’e seslenerek saldırıları durdurmalarını istedi.

ARAP MİLLETVEKİLLERİNDEN NETANYAHU’YA SUÇLAMA

İsrail meclisindeki Arap milletvekillerinden Ayman Odeh, yaşananlar nedeniyle Binyamin Netanyahu’yu etnik gerilim yaratmakla suçladı.

Ülkenin 1948’deki kuruluşu sonrası burada kalan Arap azınlık, barınma, sağlık ve eğitim alanlarında ayrımcı politikaların kurbanı olduklarını belirtiyorlar.

Gazze’deki savaşın bilançosu ağırlaşıyor: 16’sı çocuk 65 kişi hayatını kaybetti

İsrail’de iç savaş uyarısı: Yahudiler ile Araplar arasında etnik gerilim arttı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder