4 Mart 2020 Çarşamba

15 milyar dolar borçları bulunan AVM yatırımcılarında döviz paniği

Düzenlenen zirvede bir araya gelen AVM yatırımcıları, sorunlarını masaya yatırdı. Bankalara olan 15 milyar dolarlık kredilerini ödeyememekten yakınan yatırımcılar, sürekli yükselen kur nedeniyle geçen yıl ancak borçlarının faizini ödeyebildiklerini kaydetti.

BOLD – Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından düzenlenen XII. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi’nde sorunlar masaya yatırıldı. Yatırımcılar, yükselen kur nedeniyle ödeyemedikleri borçlarından yakındı.

15 MİLYAR DOLAR BORÇLARI BULUNUYOR

AVM’lerin fonlaması büyük oranda döviz kredileriyle uzun vadeli olarak yapıldı. Döviz borcu toplam 15 milyar dolar olan sektörün yatırımcıları, bankalara tüm kredi faizi ve geri ödemelerini güncel kur üzerinden dövizle yapıyor. Sürekli yükselen kur da bu borcun ödenmesinde yatırımcıyı zorlamaya devam ediyor. Yatırımcılar, 2018’den bu yana bu borcun ancak faizinin ödenebildiğini kaydetti.

DÖVİZLE KİRALAMANIN YASAKLANMASI YÜKÜ ARTIRDI

Geçen yıl dövizle kiralama yasağı ile rahatlayan perakendecilerin cirolarının arttığını, bunun da tüm sektörü olumlu etkilediğini vurgulayan AYD Başkanı Hüseyin Altaş, “Perakendeci, kur riskini AVM yatırımcısına atmış oldu ama bu riskin bankalarla paylaşılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Gıda enflasyonu genel enflasyonu 7’ye katladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder