6 Mart 2020 Cuma

Lenarcic: Mülteciler için Türkiye’ye 2.6 milyar Euro verdik

AB’nin Türkiye’ye aktardığı parayı detaylarıyla açıklayan Lenarcic, “Mülteciler AB’nin kapılarının açık olduğuna inandırıldılar. Ancak böyle bir şey yok.” dedi.

BOLD – Antep ve Kilis’teki mültecileri ve ilgili kurumları ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarčič, ziyaretinin ilk amacının 18 Mart 2016 tarihinde Türkiye ile AB arasında imzalanan antlaşmaya göre başlayan programları incelemek, ikinci amacının ise İdlib’te yaşanan insani krizin bölgeye etkilerini görmek olduğunu belirtti.

Son kriz sonrası İdlibliler için 60 milyon Euro harcanacağını söyleyen Lenarcic, Yunanistan sınırına biriken mülteciler için çarpıcı bir açıklama yaptı. Türk Yunan sınırında yaşananların suni bir durum olduğunu söyleyen Lenarčič, “Mülteciler AB’nin kapılarının açık olduğuna inandırıldılar. Ancak böyle bir şey yok. Sınırda yaşananların bir an evvel sona ermesini bekliyoruz” dedi.

2.6 MİLYAR EURO VERDİK

Türkiye ve AB arasında imzalanan antlaşma kapsamında 6 milyar Avro’luk yardımın 2.6 milyar Avro’sunun ödemesinin gerçekleştirildiğini belirten Lenarčič, aktarılan fonlar aracılığıyla Türkiye de 1.7 milyon mülteciye yardım sağlandığı bilgisini verdi.

SURİYE NÜFUSUNUN DÖRTTE BİRİ LÜBNAN’DA

“AB belirli bir sayıda mülteciyi birlik ülkelerinde misafir edemez mi? Türkiye’ye aktarılan fonlar mültecilere Türkiye’nin bakması için mi aktarılıyor?” sorusuna ise Lenarčič, “AB Türkiye’de ve başka ülkelerde kalan Suriyeli mültecilere insani amaçlarla fonlar aktarıyor. Savaştan kaçan insanlar en yakındaki güvenli yere ulaşıyorlar. Bosna Hersek savaşında benim ülkem Slovenya çok ciddi sayıda Bosnalıyı misafir etti. En yakın yere göç etmeleri savaşın doğası gereğidir. Savaş çok uzun zamandır devam ediyor. Bundan etkilenen tek ülke Türkiye değil, Lübnan da ciddi sayıda Suriyeli mülteciyi ağırlıyor. Lübnan’a göç eden Suriyeli nüfusun ülke nüfusuna göre oranlarsak 4 te 1’i oranında bir nüfus ortaya çıkıyor. Bu çok ciddi bir rakam” diye yanıtladı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder