7 Mart 2020 Cumartesi

Merkez’den bankalara yeni dayatma

Krizin arttığı bir dönemde bankalara dayatma sonucu yüzde 0.89’a kadar gerileyen ihtiyaç kredilerinde 7 ayda 62 milyar liralık artış meydana geldi. Merkez Bankası şimdi de kredileri kısıtlamak için bankalara kısıtlama getirdi.

BOLD – Geçen yıl temmuz ayından beri faizler hızla düşen tüketici kredileri kullanımında büyük artış yaşandı. Yüzde 0.89’a kadar gerileyen ihtiyaç kredilerinde 7 ayda 62 milyar liralık artış meydana geldi. Merkez Bankası cari açığın artmasını engellemek ve enflasyonu kontrol altına almak için bankalara kısıtlama getirdi. Belli bir miktarın üzerinde kredi veren bankalar Merkez Bankasının teşviğinden yararlanamayacak.

TÜKETİCİ KREDİLERİNE SINIRLAMA GETİRİLDİ

Merkez Bankası zorunlu karşılık düzenlemelerine ilişkin bir basın duyurusu yaptı. Buna göre banka faizlerin düşmesiyle birlikte tüketici kredilerinde yaşanan ciddi artış, bunun cari açık ve enflasyon üzerinde oluşturduğu etkileri sınırlamak adına harekete geçti. Uzmanlar bankanın gündeminde şu an için faiz artırımı gibi bir seçenek olmadığı için zorunlu karşılıkları düzenleyerek tüketimi sınırlama yolunu seçtiğine dikkat çekti.

EKONOMİ KREDİLERİN ETKİSİYLE YÜZDE 6 BÜYÜMÜŞTÜ

Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre kriterleri sağlayan bankalar teşviklerinden yararlanabilecek. Bu kriterlere uymayan bankalara teşvik verilmeyecek. Sozcu.com.tr’nin piyasa kaynaklarından aldığı bilgilere göre Merkez Bankasının amacı ihracat yapan sektörlere yönelik kullandırılan kredileri teşvik etmek ve cari açığa neden olan tüketici kredilerini sınırlandırmak. Türkiye 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6 büyümüştü.

MERKEZ, FAİZLERİ 2013 SEVİYELERİNE KADAR İNDİRDİ

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Temmuz 2019’da görevine başladığı dönemden bu yana 7 ayda tam 1.375 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirdi. 7 aylık süreçte yüzde 24 olan faiz oranları yüzde 10.75 seviyesine düştü. Gelinen noktada özellikle ihtiyaç kredi faizleri yüzde 0.89’a kadar geriledi. Bu seviyelere en yakın oranlar en son Haziran 2013’te görülmüştü.

Süleyman Soylu Yunan Başbakanı’na meydan okudu: “Bundan öncekiler bir şey değil”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder