6 Mart 2020 Cuma

Avrupa başkentlerinden göçmenlere destek sesleri yükseldi

Avrupa’da hükumetler, Yunanistan sınırına dayanan göçmenlere kapıların kapalı olduğunu belirtirken birçok ülkede insanlar göçmenlere kapıların açılması için sokaklara döküldü. Avusturya Başbakanı Kurz ise göçmenlere bir kez kapıların kapalı olduğu mesajını verdi.

BOLD – Yunanistan ve Avrupa, göçmenlere kapılarını kapatırken birçok Avrupa şehrinden göçmenlere destek sesleri yükseldi. Yunanistan’da Atina ve Selanik’te, Almanya’da Berlin’de ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de göçmenlere kapıların açılması için eylemler vardı.

ATİNA VE SELANİK’TE GÖÇMENLERE DESTEK EYLEMLERİ

Türk-Yunan sınırına yığılan ve sınırı aşmaya çalışırken Yunan sınır muhafızlarının şiddetli tepkisiyle karşılaşan binlerce sığınmacıya destek vermek için Atina ve Selanik’te dev gösteriler düzenledi.

Sınırların sığınmacılara açılmasını ve Avrupa ülkelerine gitmelerinin serbest bırakılmasını talep eden göstericiler, hem Yunanistan’ın hem de Türkiye’nin sığınmacı politikalarını protesto ettiler.

Atina ve Ankara hükumetlerini “sığınmacıları siyasi malzeme olarak kullanarak araçlaştırmakla” suçlayan sloganların atıldığı gösterilerde, Meriç sınırında ve Ege adalarında mahsur kalan sığınmacıların Yunanistan’a giriş ve çıkışlarının serbest bırakılması talep edildi.

Atina ve Selanik’te eş zamanlı düzenlenen protesto gösterilerinde sığınmacılara yönelik her türlü ırkçı ,ayrımcı, pogrom teşebbüslerine son verilmesi için herkesin yollara dökülmesi için de çağrılar yapıldı.

Dün Akşam saatlerinden geç saatlere kadar süren protesto yürüyüşlerinde, Atina ve Selanik’in kent merkezleri ile caddeler trafiğe kapatıldı.

BERLİN’DE SIĞINMACILARA DESTEK SESLERİ

Almanya’nın başkenti Berlin’de Avrupa Birliği ülkelerinin sınırlarının sığınmacılara açılması için gösteri düzenlendi.

“Seebrücke Berlin” inisiyatifinin çağrısıyla “sınırları aç, hayat kurtar” sloganıyla başkent Berlin’de düzenlenen gösteride AB’nin mülteci politikası protesto edildi ve sığınmacılara “AB’nin kapılarının” açılması istendi.

Yunan sınırındaki sığınmacılarla dayanışma içinde olunduğu yönünde sloganlar atan göstericiler, “Sınırları aç”, “AB’nin utancı” ve “Bu benim Avrupa’m değil” şeklinde dövizler taşıdı.

Almanya’nın başka kentlerinde de benzer gösteriler yapıldı.

BELÇİKA’DA STK’LARDAN AB ÖNÜNDE EYLEM

Avrupa Birliği ve Yunanistan’ın göç politikalarının protesto edildiği bir diğer nokta da AB’nin başkenti Brüksel oldu.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de Yunanistan ve Avrupa Birliğinin göç politikaları protesto edildi.

AB kurumlarına ev sahipliği yapan Schuman Meydanı’nda toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına (STK) üye yüzlerce kişi, sığınmacılar lehine gösteri düzenledi.

“Nasıl bir canavar çocukların boğulmasına göz yumar”, “Sınırları şimdi açın”, “Şiddete derhal son verin” yazılı pankart ve döviz taşıyan göstericiler, “Sığınmacılara kapımız açık” sloganları attı.

Protestoda okunan bildiride, “Sığınmacıların yeniden yerleştirilmesine hız verilmeli. AB’nin göç politikalarında reform yapılmalı. Yunanistan, sığınma hakkına saygı duymalı.” şeklindeki talepler dile getirildi.

FRANSA’DA 30 STK’DAN ORTAK MEKTUP

Fransa’da 30 kuruluş, Yunanistan ve Avrupa Birliği’nin uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı göstererek, Yunan sınırına gelen Avrupa’ya gitmeye çalışan sığınmacıların insani şekilde karşılanması için gerekeni yapması konusunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a çağrıda bulundu.

ALMAN İNSAN HAKLARI SORUMLUSU: UTANÇ VERİCİ

Alman hükumeti İnsan Hakları Sorumlusu Bärbel Kofler de AB ülkelerinin bugüne dek işleyen ortak bir Avrupa iltica sistemi kuramamasını “utanç verici” olarak nitelendirdi. Kofler, AB ülkelerinin sığınmacıların Birlik içinde adil dağılımı konusunda yeni bir girişimde bulunmak zorunda olduğunu belirtti.

İnsan Hakları Sorumlusuna göre Yunanistan’daki sığınmacı çocuklar hızlıca AB ülkelerine alınmalı ve Yunanistan bu konuda yalnız bırakılmamalı. Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Pistorius da Alman hükümetinden Yunanistan’da sığınmacı kamplarındaki çocukları almasını istedi.

KURZ: ERDOĞAN İNSANLARI KULLANIYOR

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise AB ülkelerini Türkiye-Yunanistan sınırında bekleyenleri almamaları konusunda uyardı.

Kurz, AB’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sınırı açma kararıyla ortaya çıkan baskıya “boyun eğmemesi” gerektiğini söyledi.

Türk-Yunan sınırındaki insanların Erdoğan tarafından “kullanıldığını” ve “alet edildiklerini” savunan Başbakan Kurz, “Bu oyuna katılmamalıyız” dedi.

Kurz sınırdaki insanların iltica başvurusu hakkına sahip olmadıklarını savundu. Büyük bölümünün Suriye’de savaşın hakim olduğu bölgelerden gelmediğini, çoğunun uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan göçmenler olduğunu belirtti.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI GÖÇMENLERİ GÖRÜŞÜYOR

Bu arada Avrupa Dışişleri Bakanları Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te Suriye’de yaşanan son gelişmeleri ve Avrupa’yı derinden sarsan göçmen krizini görüşüyor.

Dışişleri bakanları, Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in çağrısı üzerine acil toplanma kararı almıştı.

AB mülteciler için Türkiye’ye 500 milyon euro aktaracak, vize işlemleri kolaylaşacak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder