3 Mart 2020 Salı

BM: Yunanistan’ın iltica başvurularını askıya alması hukuksuz

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan’ın sığınma başvurularını askıya alma kararının hukuksuz olduğunu belirtti. Atina’nın mültecilere sert müdahalesini eleştirdi.

BOLD – BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan’ın sınırındaki mülteci akınına karşı bir ay boyunca yeni sığınma başvurusu almama kararının hukuksuz olduğunu açıkladı.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, “Ne Mültecilerin Statüsüne ilişkin 1951 Sözleşmesi’nde, ne de Avrupa Birliği mülteci yasasında, sığınma başvurularının askıya alınmasını sağlayan yasal bir dayanak bulunuyor” ifadesine yer verildi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, pazar akşamı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, ülkede bir ay boyunca yeni sığınma başvurusu alınmayacağını duyurmuştu.

AB Komisyonu sözcüsü Adalbert Jahnz, Atina tarafından alınan kararın yasallığının AB makamları tarafından inceleneceğini ifade etti.

ATİNA’YA AŞIRI GÜÇ KULLANMAMA ÇAĞRISI

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan’a sınırı geçmek isteyen düzensiz göçmenlere karşı da “aşırı veya orantısız” güç kullanmama çağrısında bulundu.

Açıklamada, Türkiye-Yunanistan sınırında tansiyonun düşürülmesi ve sükunet çağrısı yapıldı.

Tüm devletlerin sınırlarını kontrol etme ve düzensiz hareketleri yönetme hakkı olduğu vurgulanan açıklamada, “Aynı zamanda aşırı veya orantısız güç kullanımından kaçınmalı ve sığınma taleplerini düzenli bir şekilde ele almak için sistemin işletilmesi gerekiyor.” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Sınırı geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin Suriyeli, Afgan, İranlı, Sudanlı ve diğer milletlerden oluştuğu aktarılan açıklamada, sınıra risk alarak gelenler arasında kadın, çocuk ve aileler de bulunduğu kaydedildi.

Yunan Sahil Güvenlik teknesi, mültecilerin teknesini alabora etmeye çalıştı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder