5 Mart 2020 Perşembe

Ülkeler koronavirüse karşı önlemlerini sıklaştırırken maske ihracatına da yasak getiriliyor

Yeni tip koronavirüs dünyada hızla yayılırken ülkeler hastalıkla mücadele için sert önlemler almaya başladı. İtalya’da tüm okullar tatil edildi, maçların seyircisiz oynanması kararlaştırıldı. Birçok ülke de tıbbi maske ihracatını yasakladı.

BOLD – Avrupa’da koronavirüsün merkezi İtalya konumunda. Hastalık İtalya üzerinden birçok Avrupa ülkesi ile Kuzey Afrika ve Güney Amerika’ya bu ülkeden yayıldı.

İtalya’da yeni tip koronavirüsten (Covid-19) ölenlerin sayısı 107’ye çıktı. Toplam vaka sayısı da 3089’a yükseldi. Hastalığın bulaştığı pek çok kişinin ise iyileştiği belirtiliyor.

İTALYA’DA TÜM OKULLAR VE ÜNİVERSİTELER TATİL

İtalya, virüsün hızla yayılması ve ölümlerin artması üzerine ülkedeki üniversiteler de dahil tüm okullar 15 Mart’a kadar kapatıldı.

İtalya’da şimdide dek hastalığın yaygın görüldüğü Lombardia ve Veneto bölgelerinde 11 belediyede eğitime ara verilmişti.

MAÇLAR SEYİRCİSİZ OYNANACAK

İtalya’da virüsün yayılmasının önüne geçmek amacıyla alınan tedbirler kapsamında Mart boyunca bütün Serie A maçlarının seyircisiz oynanmasına karar verildi.

TIBBİ MASKE SIKINTISI

hastalığın hızla yayıldığı İtalya’da hükümet maske ve tıbbi donanım malzemesi sıkıntısı çekildiğini açıklamış, uluslararası topluma yardım çağrısı yapmıştı. Bu çağrı üzerine Güney Afrika’nın 800 bin maske göndereceği bildirildi. Ancak İtalyan makamları ihtiyaç duyulan rakamın 10 milyon olduğunu vurguluyor.

ALMANYA MASKE İHRACATINI YASAKLADI

Yeni tip koronavirüsün hızla yayılması üzerine başka ülkeler de radikal önlemlere başvuruyor. Almanya, salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan koruyucu maske ve tıbbi malzemelerin ihracatını geçici olarak yasakladığını açıkladı.

İhracat yasağının sağlık maskesi dışında muayene eldiveni ile koruyucu iş kıyafetini de kapsadığı kaydedildi. Bu arada hekimler, muayenehaneler, hastaneler ve devlet dairelerinin tıbbi donanımına ilişkin sorumluluğu Almanya Federal Sağlık Bakanlığı’nın üstlendiği açıklandı. Almanya’da şimdiye kadar tespit edilen koronavirüs vakası 240.

RUSYA DA İHRACAT YASAĞI GETİRDİ

Rusya da maske ve tıbbi malzeme ihracatına yasak getirdiğini duyurdu.

Fransa’da ise hükümet, ülkedeki mevcut maske stoklarına el koymuş, koruyucu maskelerin sadece reçeteyle verilmesi kararı almıştı.

İRAN’DA CUMA NAMAZLARI BU HAFTA’DA KILINMAYACAK

İran’da Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 92’ye ulaştı. Vaka sayısı da üç bine yaklaştı.

Ülkede eyalet merkezlerinde bu hafta da cuma namazları kılınmayacak. İlçelerde cuma namazıyla ilgili kararı ise Dini Lider Hamaney’in temsilcileri, vali ve eyalet sağlık müdürleri tarafından alınacak. İran’da cuma namazları geçen hafta da kılınmamıştı.

İRAN’DA MAÇLAR ERTELENDİ

İran’da 1, 2 ve 3. lig futbol müsabakaları 20 Mart Cuma gününe kadar askıya alındı.

Yine önlemler çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı çalışanları hariç tüm hükümet yetkilileri ve bürokratların ülke dışına çıkmaları ikinci bir duyuruya kadar yasaklandı.

İran’daki tüm hükümet kurumlarına tebliğ edilen talimatnameye göre, yetkililer yalnızca Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı’nın izni ile ülke dışına çıkabilecek ve ülkeye dönüşlerinde de gerekli sağlık kontrollerinden geçirilecek.

CALIFORNIA’DA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

ABD’nin California eyaletinde, ilk kez bir kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından eyalette acil durum ilan edilirken, ABD’de hastalıktan ölenlerin sayısı 11’e yükseldi. ABD’deki 11 ölümün 10’u Washington eyaletinde yaşandı.

Yetkililer, Sacramento kenti yakınlarındaki bir hastanade ölen 71 yaşındaki hastanın başka sağlık sorunları olduğunu ve bir yolcu gemisinde bulunduğunu söylediler. California’da hayatını kaybeden hastanın, virüsü San Fransisco’dan Meksika’ya giden bir yolcu gemisinde kaptığına inanılıyor.

ABD’de şu ana dek 16 eyalette, 150 Covid-19 vakası bildirildi.

Washington ve Florida eyaletleri de virüsün yayılmasını önlemek için haftasonu acil durum ilan etmişti.

IMF’DEN 50 MİLYAR DOLARLIK YARDIM PAKETİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele için 50 milyar dolarlık kaynak ayırdıklarını söyledi.

IMF Başkanı Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Covid-19 salgınına ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

IMF’nin destek talep edebilecek düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeler için acil durum finansman kaynağı ayırdığını belirten Georgieva, “Üyelerimizin cömertliği sayesinde, toplam 1 trilyon dolarlık kredi kapasitemiz var. Düşük ve orta gelir gelirli ülkeler için bir IMF programına ihtiyaç duymadan ulaşabilecekleri 50 milyar dolarlık acil durum finansmanına sahibiz.” dedi.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass de Dünya Bankası Grubu’nun da Covid-19 salgınına karşı 12 milyar dolarlık yardım paketini devreye aldığını hatırlatarak, bankanın gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda salgına karşı hızlı ve esnek yanıtlar vermeye çalıştığını söyledi.

Koronavirüslü yolcu nedeniyle THY’nin Singapur uçağı İstanbul’a yolcusuz geri gönderildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder