Geçen ay koronavirüs saygını nedeniyle başlatılan sokağa çıkma yasakları ve ardından gelen Ramazan ayı nedeniyle gıdada oluşan yoğun taleplerin getirdiği fiyat artışları enflasyonu yükseltti. Petrol fiyatlarındaki sert düşüş de bu artışa engel olamadı.
BOLD – Gıda ve sağlık harcamaları dışında neredeyse ekonomide çarkları durma noktasına getiren koronavirüs salgını hayat pahalılığını körüklemeye devam ediyor. Karantina günleri Ramazan ayı ile de birleşince gıda fiyatlarında yüksek artışlara neden oldu. Petrol fiyatlarındaki sert düşüşe rağmen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 10.94, aylık yüzde 0.85 olarak gerçekleşti.
ENERJİ FİYATLARI GERİLEDİ
Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon oranlarını dün açıkladı. Buna göre TÜFE yıllık yüzde 10.94, aylık yüzde 0.85 oldu. Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık yüzde 1.28 artarken, yıllık yüzde 6.71’e geriledi. Petroldeki keskin düşüş sonrasında enerji fiyatları aylık bazda yüzde 5, yıllık yüzde yüzde 3.3’e geriledi. Veriler geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek fiyat artışının yüzde 31.32 ile alkollü içecekler ve tütünde olduğunu gösterdi.
KONUT FİYATLARI YÜZDE 15 ARTTI
Gıda fiyatları da işlenmemiş gıdada görülen aylık yüzde 3.65’lik enflasyonun etkisiyle yıllık bazda yüzde 10’dan yüzde 11.28’e yükseldi. Çeşitli mal ve hizmetler grubundaki artış yüzde 20.34 olurken, konut fiyatlarının artışı yüzde 14.52 oldu. Sağlıkta yüzde 12.86, lokanta ve oteller grubunda yüzde 12.55, eğitim fiyatlarında ise yüzde 12.35 oranında artış oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 4.90 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 4.91 ile eğlence ve kültür ve yüzde 5.54 ile ulaştırma oldu. Mart ayında yüzde 10.49 olan çekirdek enflasyon hızla yükselerek nisanda yüzde 11.27’ye ulaştı.
“KORONA SONRASI GIDA KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA KALINABİLİR” UYARISI
CHP İzmir Milletvekili Ekonomist Selin Sayek Böke, koronavirüsden korunmanın bir gereği olarak tüketim alışkanlıklarının değiştiğini belirterek, “Enflasyon sepeti sadece temel ihtiyaçlarımızdan oluşuyor. Uçağa binmedik, berbere gitmedik, çok acil değilse giyim almadık. Ama kiramız vardı, sofraya gıda koyma ihtiyacımız vardı, çocukların eğitim ihtiyaçları değişti, ona uymamız gerekti. Bu gözle baktığımızda enflasyon gıdada yüzde 11.28. Bu veriyi politika yapıcılar korona sonrası bir gıda krizi ile karşı karşıya kalmamak için tarıma dönmeye, üretime dönmeye ihtiyaç var diye okumalı” dedi.
KURDA SIÇRAMA OLDUĞUNDA HER ŞEY DAHA ZOR OLACAK
Koronanın talebi böylesine düşürdüğü ve petrol fiyatlarının dibe çakıldığı bir dönemde enflasyon bu noktaya çıkmışsa, corona sonrası için şimdiden acil adımlar atılması gerektiğini belirten Böke, “Talep yeniden canlandığında, üretim yeniden başlayıp döviz kurundaki sıçramanın maliyet şoku gerçeğe dönüştüğünde enflasyon açısından her şey daha zor olacak” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder