13 Ocak 2021 Çarşamba

AB liderlerinden Kongre baskınına misilleme: Görüşme iptal!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun planlanan son Avrupa ziyaretinin Lüksemburg ayağını, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin kendisiyle görüşmeyi reddetmesi sebebiyle iptal ettiği belirtildi.

BOLD – Reuters haber ajansı, AB liderlerinin, Trump destekçilerinin 6 Ocak’taki Kongre baskınına tepki olarak Amerikan Dışişleri Bakanı Pompeo’yla görüşmeyi reddettiklerini; Pompeo’nun bu sebeple seyahatinin bir kısmını son dakikada iptal ettiğini yazdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 11 Ocak’ta Pompeo’nun 13 Ocak’ta Brüksel’e iki günlük bir ziyarette bulunacağını duyurulmuştu. Açıklamada Pompeo’nun NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Belçikalı bakanlarla görüşeceği belirtildi.

Reuters’in haberine göre ise Pompeo aslında Brüksel’de AB liderleriyle görüşmeler ve Lüksemburg’e ziyaret yapmayı planlıyordu. Ancak ziyaret resmen duyurulmadan önce, Lüksemburg yönetimi Kongre baskınından sorumlu tuttuğu Trump yönetiminden herhangi bir yetkiliye görüşmek istemediğini duyurdu. AB liderleri de benzer bir tutum alınca, Pompeo’nun turunun kapsamı daraltıldı.

Stoltenberg’le görüşeceği duyurulan Pompeo’nun NATO binasında kamuoyuna açık herhangi bir planı da olmayacak.

Pompeo ve Stoltenberg, Stoltenberg’in evinde bir yemek yiyecek.

6 Ocak’ta Trump’ın destekçilerine Kongre’ye yürüme çağrısı yaptığı konuşmanın ardından çıkan olaylarda beş kişi hayatını kaybetmişti. Pompeo “şiddeti kınadığını” açıklasa da Başkan Trump’ın olaylardaki sorumluluğuna dair bir ifade kullanmadı.

Olayların ertesi günü, Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Trump için “suçlu” ve “piromanyak” ifadelerini kullanmıştı.

Lüksemburg Dışişleri Bakanlığı, Pompeo’nun ziyaretinin olaylardan sonra iptal edildiğini doğruladı. Ancak Brüksel ve Washington’dan ziyaretlerin iptaline ilişkin iddialara yanıt gelmedi.

ABD Başkanı Trump’ın YouTube hesabı da askıya alındı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder