16 Ocak 2021 Cumartesi

Cumhurbaşkanlığı araştırmasından çıktı: Türkiye’nin yüzde 80’i tasarruf yapamıyor

Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre vatandaşların yüzde 80’i tasarruf yapamıyor. Yüzde 16’sı geliri yetmediği için daha önceki tasarruflarını tüketiyor. Cumhurbaşkanlığının verdiği oranlar toplandığında yüzde 101 çıkması ise dikkat çekti.

BOLD – Cumhurbaşkanlığının yaptığı araştırma ekonominin durumunu da ortaya koydu. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin yaptığı Türkiye Hanehalkı Finansal Algı ve Tutuk Araştırmasına göre, yüzde 80 tasarruf yapamıyor.

Cumhuriyet’in haberine göre Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin 49 ilde yaptığı araştırmaya 15 bin 41 kişi katıldı ve sonuçlarının Türkiye’nin genelini yansıttığı belirtildi. Araştırmada ailelerin tasarruf tercihleri incelendi ve Türkiye’de tasarruf yapabilen yurttaşların oranı açıklandı. Toplumun sadece yüzde 20’si son 12 ayda tasarruf edebildiğini ve para biriktirdiğini söyledi.

GELİRİ YETMEYENLER BORÇLANIYOR

Türkiye’deki ailelerin yüzde 53’ü son 12 ayda gelirinin giderini karşıladığını ve tasarruf edemediğini belirtirken, yüzde 16’sı “Tasarruf etmek bir yana geçmiş dönemde biriktirdiklerimizi harcıyoruz”, yüzde 12’si “Hiç tasarrufumuz yok, borçlanıyoruz” dedi.

‘BU SÜREÇTE İŞSİZ KALDIK’

Tasarruf edemeyenlerin yüzde 45 “Gelirimiz yetmedi”, yüzde 43’ü “Beklenmedik harcamalar çıktı”, yüzde 24’ü “Düzenli bir gelirimiz olmadı”, yüzde 20’si “Aşırı, gereksiz harcama yaptık”, yüzde 16’sı “İşimizde zarar ettik”, yüzde 14’ü “Bakmakla sorumlu olduğumuz kişilerin sayısı arttı”, yüzde 13’ü “Bu süreçte işsiz kaldık”, yüzde 10’u “Ödemelerimizi düzenli bir şekilde alamadık” dedi.

YÜZDE 76 BORCUNU ÖDEYEMEYECEK DURUMDA

Katılımcıların yüzde 36’sı borcu olduğunu belirtirken, borçlu kişilerin yüzde 76’sının aniden borçları istense ödeyemeyecek durumda olduğu görüldü. Borcu olanların yüzde 34’ü yakınlarından borç aldığını, yüzde 17’si bankadan kredi çektiğini, yüzde 10’u kredi kartına borcu olduğunu söyledi.

Yine araştırmaya göre yurttaşların yüzde 43’ü ülkedeki finans sistemine ilişkin “Finansal sistemimiz zengini daha zengin fakiri daha fakir yapmaktadır” diyor.

CUMHURBAŞKANLIĞININ ŞAŞAN HESABI YÜZDE 101’İ BULDU

Tasarruf edenlerin yüzde 20, geliri giderini karşılayanlar yüzde 53, birikimlerine harcamayanlar yüzde 16 ve borçlananlar yüzde 12 olarak verilen Cumhurbaşkanlığı araştırmasında oranların toplamını yüzde 101 etmesi de dikkat çekti.

RAKAMLARIN GÜVENİRLİĞİ ŞÜPHELİ

Açıklanan rakamların güvenilir olmadığına vurgu yapan CHP Denizli Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise “Bu rakamların makyajlı olduğu, durumun daha da vahim rakamlara ulaştığı aşikardır. Vatandaşımız açlık ve sefalet ile debelenirken onlara ‘Tasarruf yapabiliyor musunuz?’ demek abesle iştigaldir” dedi.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder