12 Ocak 2021 Salı

Twitter 70 binden fazla komplocu hesabı askıya aldı

Sosyal medya platformu Twitter, 70 binden fazla hesabı ‘QAnon’ komplo teorilerini paylaştığı gerekçesiyle askıya aldı. Twitter’ın 8 Ocak’ta ABD Başkanı Trump’ın hesabına erişim engeli getirmesi sonrası Twitter hisseleri pazartesi günü yüzde 6 düştü.

BOLD – Twitter, ABD’de aşırı sağcı komplo teorileri hareketi QAnon ile bağlantılı 70 binden fazla hesabı askıya aldığını duyurdu. Twitter’dan yapılan açıklamada, askıya alınan hesapların QAnon ile bağlantılı zararlı içerikler paylaştığı belirtildi.

Aşırı sağcı komplo teorileri hareketi olarak bilinen QAnon, ABD Başkanı Donald Trump’ın “şeytana tapan pedofillere karşı mücadele verdiğini” savunuyor.

Twitter’dan yapılan açıklamada “Washington DC’de meydana gelen olayları ve zarar görme ihtimalinin artmasını göz önünde bulundurduğumuzda, daha önce QAnon içeriği paylaştığını tespit ettiğimiz binlerce hesabı cuma gününden itibaren kalıcı olarak askıya almaya başladık” ifadelerine yer verildi.

6 Ocak’ta Trump’ın çağrısı üzerine Kongre binasına yürüyen destekçileri binaya girmişti ve siyasetçiler güvenli alanlara sığınmak zorunda kalmıştı. Bu sebeple Joe Biden’ın seçim zaferinin tescillenmesi de birkaç saat ertelenmişti. Biri Kongre binasında görevli bir polis olmak üzere beş kişi de olaylarda hayatını kaybetti.

ABD Kongresinin 6 Ocak’ta Trump destekçileri tarafından basılmasının ardından sosyal medya platformları Facebook, Instagram ve Twitter, Başkan Donald Trump’ın 88 milyon takipçili hesabını kalıcı olarak askıya almıştı.

TWİTTER HİSSELERİNDE HIZLI DÜŞÜŞ

Başkan Donald Trump’ın hesabını süresiz olarak kapatan Twitter’ın hisseleri, Pazartesi günü piyasaların açılması sonrasında yüzde 10 oranında değer kaybetti. Sosyal medya devinin piyasa değeri sabah saatlerinde yaklaşık 3 milyar dolar kayba uğradı. Gün ortasına doğru toparlanan Twitter hisseleri işlemlere yüzde 4 düşüşle devam etti.

Bazı Cumhuriyetçi Partililer, Trump’ın sansürlenmesini şiddetle eleştirmişti. Trump’ın Twitter hesabının askıya alınması ayrıca büyük teknoloji firmalarının daha fazla denetim altına alınması çağrılarını da körükledi.

Twitter, Trump’a getirdiği yasakla, tarihinde ilk kez bir ülkenin başkanını platformdan uzaklaştırmış oldu. Ateşli Trump destekçilerine ait hesaplar da askıya alındı.

MERKEL: TRUMP’IN HESABININ KAPATILMASI SORUNLU

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert aracılığıyla yaptığı açıklamada, Twitter’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabını kalıcı olarak askıya almasını “ifade özgürlüğüne müdahale” olarak değerlendirdi.

Merkel, “sosyal ağ sağlayıcıların siyasi iletişimin şiddet ve nefret söylemleriyle zehirlenmemesinden sorumlu olmakla birlikte temel bir hak olarak ifade özgürlüğünün şirketlerin ölçütlerine göre değil, yasalarla sınırlandırılabileceğine” dikkat çekti.

FBI’ın uyarısı sonrası Washington DC’de acil durum ilan edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder