13 Ocak 2021 Çarşamba

Şaibeli Çin aşısı için randevu verilmeye başlandı

Brezilya’da başarı oranı yüzde 50 çıkan Çin aşısı Sinovac’ın Türkiye’de uygulanmasına başlanıyor. Bu kapsamda aşı için randevu verilmeye başlandı. İlk aşamada aşı sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü vatandaşlara yapılacak.  

BOLD – Çinli Sinovac firmasınca üretilen ve Türkiye’ye getirilen 3 milyon dozluk aşının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarındaki test süreci tamamlandı. Aşı randevusu “mhrs.gov.tr” adresi ve Alo 182 üzerinden verilmeye başlandı. Aşı dağıtımı başlarken, ilk aşılama sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü vatandaşlara yapılacak.

AŞILAMA DÖRT AŞAMADA YAPILACAK

Bilim Kurulu tarafından enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alınarak aşılamadaki genel öncelikler belirlendi. Buna göre, aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlandı. İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstündekiler ile yaşlı ve engellilerle korumaevlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak. İkinci aşamada aşı, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan, kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunanlara uygulanacak. Üçüncü aşamada, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunanlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar aşı olacak. Son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

AŞI RANDEVU İLE 28 GÜN ARAYLA YAPILACAK

Vatandaşlar, öncelik gruplarına göre kendilerine ulaşan bildirimden sonra, MHRS üzerinden aile hekimlerinden veya uygun kamu hastanesi ya da özel hastaneden randevu alarak aşılarını yaptırabilecek. Vatandaşlar, Kovid-19 risk sıralamasını e-Nabız sitesinden görebilecek. Aşılar 28 gün ara ile 2 doz olarak uygulanacak. Hastanelerde yapılacak Kovid-19 aşı uygulamalarına yönelik tedbirler ve uygulama esasları doğrultusunda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde “Aşı Uygulama Odası” oluşturuldu. Aşı uygulamaları, belirlenen kriterler dahilinde bu odalarda yapılacak.

Dağlık Karabağ zirvesine dahil edilmeyen Erdoğan, Hariri ile aynı masada fotoğraf verdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder