22 Şubat 2021 Pazartesi

AKP kongreleri ve sürü bağışıklığı

AKP’de gözler 24 Mart’taki Büyük Kongreye çevrildi. 5 aydır kongrelere devam eden partide salonlar lebalep doldurulurken korona önlemleri hiçe sayılıyor. Diğer taraftan ise insanların virüsü kaparak topluluk halinde bağışıklık geliştirmeleriyle sürü bağışıklığı oluşuyor. Bu yöntem geçmişte sığır vebası ve çiçek hastalığını yok etti.

BOLD – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında şubat ayı sonuna kadar il kongrelerinin tamamlanması, mart ayı sonunda da 7’nci Olağan Büyük Kongrenin gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Partiyi 2023 seçimlerine hazırlayacak ekibin şekilleneceği 24 Mart’taki Büyük Kongreye giden süreçte 81 il kongresi yapacak AKP, 5 aydır koronavirüs salgını hiçe sayıyor. Erdoğan, bazı il kongrelerine canlı bağlantılarla katılsa da kritik gördüğü şehirlere de bizzat gidiyor.

SALON LEBALEP DOLU

15 Şubat’ta Rize’deki kongreye de katılan Erdoğan, salonların doluluğuyla övünüyor. Rize’de “Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve salon lebalep (tıklım tıklım) dolu” diyen Erdoğan, tepkilere kulak asmadı ve bir gün sonra Trabzon AKP İl Kongresine katıldı. Salonda yine sosyal mesafe kuralları umursanmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı haftalık vaka sayılarını aktaran Birgün gazetesi Rize’de vaka sayısının patladığına dikkat çekti. Habere göre Rize, nüfusa göre haftalık vaka sayısında ikinci, Trabzon ise birinci sırada yer alıyor. Türkiye haritasında, haftalık vaka sayısının özellikle Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize gibi Karadeniz illerinde, İstanbul ve Ankara gibi kentlerin üç, dört katı fazla olduğu görüldü. Haberde 8-14 Şubat haftasına ilişkin veriler paylaşıldı. Kovid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide Trabzon’da 228,02, Rize’de 202,44, Ordu’da 194,42, Giresun’da 184,34 ve Samsun’da ise 171,29 olarak açıklandı. Ayrıca, her 100 bin kişide vaka oranı İstanbul’da 60,19, Ankara’da 35,49 ve İzmir’de 44,39 oldu.

İZMİR’DE TEDBİRLER YİNE HİÇE SAYILDI

Son olarak bugün İzmir’de kongre yapan AKP, koronavirüs tedbirlerini yine hiçe saydı. Kongrenin yapılacağı salonun dışında sosyal mesafe kurallarına uyulmadı. Yüzlerce kişi, kalabalık gruplar halinde turnikelerden geçti. Tayyip Erdoğan, bu kongreye de katıldı. Salonun içinde de sosyal mesafeye uyulmazken, partililer şarkılar eşliğinde sloganlar attı.

‘ZENGİNLER KULÜBÜ’ ELEŞTİRİSİ SALGINI GÖLGEDE BIRAKTI

AKP Konya İl Teşkilatının 7. Olağan Kongresi Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu’nda 15 Şubat’ta yapıldı. Erdoğan’ın video konferans aracılığıyla katıldığı ve koronavirüs önlemlerinin ayaklar altına alındığı kongreye gergin anlar damga vurdu. AKP Konya İl Başkan Adaylığı için Divan’a listesini sunan Müşerref Özden’in adaylığı kabul edilmeyince duruma tepki gösterdi. Salgın önlemlerine dikkat edilmemesi, Özden’in “Maalesef AK Parti kalesi Konya’da kaybediyor. Sözde Ömer gibi olanlar, Ömer gibi olanlara savaş açıyorlar. Parti zenginler kulübü haline geldi” eleştirilerinin gölgesinde kaldı.

VOLEYBOL SALONUNDA TIKA BASA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video konferans ile katıldığı 5 Şubat’taki Mersin Kadın Kolları Kongresinde de sosyal mesafe hiçe sayıldı. Mersin’de bin kişilik voleybol salonunda yapılan ve tıka basa dolu olan salonda salgın sürecine rağmen sosyal mesafe kuralı neredeyse tamamen hiçe sayıldı.

APARTMAN TOPLANTISI BİLE YAPILMIYOR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman, AKP’nin kongrelerine dikkat çekti ve “İktidar nerede kongre yapıyorsa orada vaka sayısı artıyor” uyarısında bulundu. Kongrelere binlerce insanın katıldığına işaret eden Adıyaman, uzmanların aylardır ‘virüs kalabalıkta bulaşıyor’ dediklerini hatırlattı. “Türkiye’de şu an apartman toplantıları dahi yapılamıyor ama iktidar kongreler yapıyor. Sağlık Bakanı da bu durum karşısında sessiz. İktidar, Sağlık Bakanı’nın, Dünya Sağlık Örgütü’nün, TTB’nin ve diğer sağlık meslek örgütlerinin tavsiyelerini, uyarıları görmezden geliyor” ifadelerini kullandı.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI NEDİR?

BBC’nin aktardığına göre ‘sürü bağışıklığı’ nüfusun bir hastalığa karşı koruma geliştirdiği noktayı tarif eden tabire verilen isim. Bunu yapmanın iki yolu bulunuyor. Bunlardan ilki aşı. İkinci yol ise insanların bu virüsü kaparak, topluluk halinde bağışıklık geliştirmeleri. Bu durumda, virüse bir daha maruz kalanların buna karşı bağışık olduğu varsayılıyor. Nüfusun büyük bir bölümünde bağışıklık koruması olması halinde virüsün de yayılamayacağı düşünülüyor. Geçmişte sığır vebası ve çiçek hastalığı gibi rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasında sürü bağışıklığı önemli rol oynadı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder