Almanya’dan Rusya’ya dönüşü sonrası Moskova’da yargılanan muhalif lider Aleksey Navalny’nin yaklaşık 3 yıl hapis cezasına yaptığı itiraz reddedildi ve karar onandı. Ancak temyiz mahkemesi, Navalny’nin ev hapsinde geçirdiği süreyi göz önünde bulundurarak hapis cezasını 2 yıl 8 aya düşürdü.
BOLD – Rusya’da Kremlin muhalifi Aleksey Navalny’ye verilen hapis cezası, Moskova’daki temyiz mahkemesince onandı. Geçen ay Almanya’dan Rusya’ya dönen Navalny, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2 Şubat’ta 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Kararı duruşma salonundaki cam kafeste dinleyen Navalny, hakkında verilen hükme alaycı bir şekilde tepki göstererek “Cezamı 1,5 ay düşürdüler. Harika!” dedi.
Temyiz mahkemesi hakimi Dmitry Balashov, Navalny’nin ev hapsinde geçen 6 haftasını da cezanın bir parçası saydı. Navalny’nin cezası böylece 2 yıl 8 aya düştü.
Muhalif lider, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), hakkındaki bu davanın temelsiz olduğu ve Rusya’dan kendisini serbest bırakmasını talep ettiği kararına işaret ederek, beraatini istedi. Moskova ise AİHM’in kararını “yasadışı” şeklinde niteleyerek reddetmişti.
Navalny, sinir gazıyla zehirlenmesinin ardından tedavi gördüğü Almanya’dan geçen ay Rusya’ya dönmüştü.
Navalny, Rusya’ya dönüşünde, hakkındaki yolsuzluk iddiasıyla 2014 yılında verilen tecilli hapis cezasının adli kontrol şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Ardından da hakkındaki tecil kararı iptal edilerek 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalny, siyasi olarak nitelediği bu kararı temyize taşımıştı.
Navalny ayrıca, bir İkinci Dünya Savaşı muharibine hakaret ettiği suçlamasıyla yargılandığı ayrı bir davada Rus mahkemesi tarafından suçlu bulundu. 850 bin ruble (yaklaşık 11.500 dolar) para cezasına çarptırılan Navalny, bu davanın da yetkililer tarafından itibarını lekelemek için kullanıldığını savunuyor.
Vladimir Putin’i en çok eleştiren muhaliflerden biri olan Navalny, 17 Ocak’ta, Rusya’da zehirlendikten sonra tedavi olmak için gittiği Almanya’dan dönüşte şartlı tahliye kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla havaalanında gözaltına alınmıştı.
Batılı ülkeler, Navalny’nin zehirlenmesinden Putin’i sorumlu tutarken, Rus yetkililer ise bu olayla herhangi bir alakalarının olmadığını savunuyor.
Navalny’nin gözaltına alınmasından sonra binlerce destekçisi muhalif liderin serbest bırakılması talebiyle ülke genelinde sokaklara dökülmüştü. Gösterilerde binlerce protestocu gözaltına alındı.
medyaboldABD 2015 yılında İran’la yaptığı nükleer anlaşmaya dönmeye hazırlanıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder