3 Mart 2021 Çarşamba

Almanya ‘siyasal İslam’ ile mücadele için kolları sıvadı

Fransa’da bir öğretmenin radikal bir kişi tarafından kafasının kesilmesinin ardından hazırlanan ve meclisten geçen ‘İslamcı bölücülükle mücadele’ yasasının bir benzeri için Almanya’da da hazırlıklar başladı.

BOLD – Fransa’da geçen ay meclisten geçen ve yakında Senato’da görüşülmesi beklenen tartışmalı ‘İslamcı bölücülükle mücadele’ yasasının bir benzeri için Almanya’da da bazı hazırlıklar yapılıyor.

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) İçişleri ve Yurt Çalışma Grubu da radikal gruplarla mücadelenin sertleştirilmesini öngören bir pozisyon belgesi hazırladı.

Belgede camilerin kayıt altına alınmasından yurt dışı finansmanının takibine, radikal akımlarla mücadelede istihbaratın yetkilerinin artırılmasına pek çok talebin yer aldığı bildiriliyor.

Alman güvenlik birimlerinin 2019 yılı istihbarat raporuna göre, Almanya’da radikal gruplar tehlikesi bir önceki yıla oranla yüzde 5,5 oranında arttı. Radikal gruplara mensup kişilerin sayısı 28 bin 20 kişiye yükseldi.

Almanya’da aşırı ideolojileri aydınlatmaya yönelik istihbaratın yetkilerini artıran yeni bir düzenleme de Federal Meclis’te bulunuyor.

TÜRKİYE’DEN GELEN DİN GÖREVLİLERİ

Berlin ayrıca Türk hükumetinin Almanya’daki camiler üzerinden siyasi faaliyet yürütmesinden de rahatsız,

Alman Federal İçişleri Bakanlığı, Deutsche Welle’nin konuyla ilgili bir sorusuna verdiği cevapta, “Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin, Türk hükümetinin diaspora politikası kapsamında siyasete malzeme edilmesi İçişleri Bakanlığı tarafından çok ciddiye alınmaktadır. Anayasayı Koruma Teşkilatı (iç istihbarat teşkilatı) da dışardan tesir etme girişimlerini yoğun biçimde takip etmektedir” ifadelerini kullandı.

2016 yılından bu yana Ankara’nın Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilere yoğun biçimde nüfuz etmeye çalıştığına işaret eden İçişleri Bakanlığı, bu çerçevede imamların Türkiye’den gönderilmesi yerine başka ne tür alternatifler olabileceği konusunu Almanya İslam Konferansı çerçevesinde değerlendirdiklerini, İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in gelecekte Ankara’dan daha az din görevlisi gönderilmesini talep ettiğini hatırlattı.

“Biden terörle mücadele söylemini kötüye kullanan Erdoğan’ı neden durdurmalı?”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder