5 Mart 2021 Cuma

Sinovac aşısı Brezilya mutasyonuna karşı etkili olmayabilir

Brezilya’da yapılan bir araştırma, Türkiye’nin de aldığı Çinli Sinovac’ın Kovid-19 aşısının ilk olarak Brezilya’da tespit edilen koronavirüs varyantına karşı yeterli antikor oluşturamayabileceğini ortaya koydu.

BOLD – İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da ortaya çıkan koronavirüs varyantları sadece salgının hızını artırdıkları için değil, aşıların üzerlerinde etkili olamayacağı yönündeki haberler nedeniyle de endişe yaratıyor. Brezilya’da yapılan son klinik araştırma da söz konusu kaygıları doğrular nitelikte.

Çalışmada, Türkiye’nin de aldığı Sinovac’ın CoronaVac aşısı uygulanan sekiz kişiden alınan plazma örnekleri koronavirüsün P.1 adlı verilen ‘Brezilya mutasyonunu’ yeterli bir şekilde etkisiz hale getirmede başarısız olduğu görüldü.

Başkentteki Sao Paulo Üniversitesi, ABD’deki Washington University School of Medicine ve diğer bazı kurumlardan araştırmacılar, “Bu sonuçlar P.1 virüsünün, CoronaVac aşısı tarafından sağlanan antikorların nötrolize edici etkisinden kaçabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Brezilya’da yapılan önceki klinik deneylerde de CoronaVac vurulan sekiz kişiden alınan antikorlar test edilmiş, aşı ile üretilen antikorların, P.1 varyantını durdurmada diğer tiplere göre daha az etkili olduğu bulunmuştu.

P1 şu anda Brezilya’nın geri kalanına yayılıyor ve 24 ülkede daha görüldü.

SİNOVAC YENİ AŞI GELİŞTİREBİLİR

Türkiye, Endonezya, Çin ve Brezilya’da toplu aşılamalarda kullanılan aşının üreticisi Sinovac konuyla henüz bir açıklama yapmadı.

Ancak şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yin Weidong, geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında yaptığı açıklamada, şirketin, gerekirse varyantlara karşı yeni bir aşı geliştirmek için mevcut araştırma ve üretim kapasitesini tam olarak kullanabileceğini söyledi.

CEVAPSIZ SORULAR

Ancak Sinovac yeni bir aşı geliştirse de bazı sorular cevapsız kalıyor.

  • Eldeki satın alınan aşılar ne olacak?
  • Şu an eldeki aşıyı vurulanlar Brezilya mutasyonu ile karşılaştıklarında hasta olacaklar mı? Yani uygulanan Sinovac aşısı insanları hastalığın bu mutasyonuna karşı korumayacak mı? Korumadığı ortaya çıkarsa Sinovac aşısı olanlar yeniden bu mutasyona etkili aşı mı olacaklar?
  • Sinovac yeni varyanta karşı aşıyı ne kadar sürede üretecek?
  • Sadece Çin’den Sinovac aşısını alan ve diğer aşı üreten firmalarla bu konuda anlaşma imzalamayan Türkiye, bu süre içerisinde soruna nasıl çözüm bulacak?

Suudi Arabistan hac için aşı olma şartı getirdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder