3 Mart 2021 Çarşamba

Millet İttifakı’nın çözmesi gerek 5 sorun

Yerel seçimlerde büyük başarı sağlayan Millet İttifakı’nı oluşturan partiler büyük sorunlarla uğraşıyor. CHP’de Muharrem İnce ayrılıları yaşanırken, İyi Parti’de kongreden bu yana işler iyi gitmiyor. Son genel seçimde ittifakta yer alan DP ile Erdoğan’la da görüşen Saadet Partisi’nin hangi ittifakta yer alacakları henüz belli değil. İttifakı son seçimlerde dışardan destekleyen HDP kapatılmanın eşiğine geldi.

BOLD – Son genel seçimlere CHP, İyi Parti, Demokrat Parti (DP) ve Saadet Partisi (SP) ittifak halinde girdi. Seçimde ittifak büyük başarı sağlayamasa da barajı geçemeyecek Saadet Partisi 2 vekil CHP listesinden, Demokrat Partisi 1 vekil İyi Parti listesinden seçildi. Seçimden sonra 3 vekil partilerine geri döndü. Genel seçimlerin ardından DP ve SP ittifaktan ayrıldı.

YEREL SEÇİMLERDE BÜYÜK BAŞARI

Bir sonraki yıl yapılan 2019 Yerel Seçimlerinde ise HDP’nin dışarıdan desteklediği Millet İttifakı tarihi başarıya imza attı. 21 büyükşehirde ortak aday çıkarma kararı alan CHP ve İyi Parti, yıllarca AKP tarafından yönetilen İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bir çok büyükşehir belediyesini kazandı.

CHP’DE AYRILIKLAR DURACAK MI?

Millet İttifakı içindeki partiler ve destekçileri zor günler geçiriyor. İttifakın en büyük oy oranına sahip CHP’den istifa eden Muharrem İnce, Memleket Hareketi’nin partileşme sürecine hız verdi. İnce’nin çalışmaları en çok CHP’nin başını ağrıtıyor. Partisinden istifa eden CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ve Yalova Milletvekili Özcan Özel Memleket Hareketi’ne katılacağını duyuruldu. Son olarak da CHP eski milletvekillerinden Mevlüt Dudu ve Hakkı Akalın da CHP üyeliğinden istifa ederek İnce’nin Memleket Hareketi’ne katıldı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 3 milletvekiliyle istifalarını vermeden önce yaptığı görüşme dışında herhangi bir adım atmadı.

İYİ PARTİ HDP GERGİNLİĞİ

Millet İttifakı’nın 2. büyük partisi İyi Parti’de de işler biraz karışık. Parti kongresinde Koray Aydın’ın başrol oynadığı liste krizinin ardından İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ kendi partisinin İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’yu Fetöcü diyerek suçladı. İhraç edilen Özdağ mahkeme kararıyla geri döndü.

İyi Parti asıl sınavı ittifakı dışarıdan destekleyen HDP konusunda verdi. Akşener, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için terörle iç içe ifadesini kullandı. Bu ifadeler HDP’yi rahatsız etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Gara Operasyonu sonrası görüşmek için randevu talep edeceklerini açıkladıkları İyi Parti ziyaretinden vazgeçtiklerini açıkladı. Yaşananlar ittifakın geleceğini etkileyecek gibi görünüyor.

HDP’YE KAPATMA DAVASI İHTİMALİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP ile ilgili inceleme başlattı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu inceleme kapsamında 108 sanıklı Kobani iddianamesi ve HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin örneği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istedi.

hdp mithat sancar

 

İnceleme sonucu HDP’nin “örgüt eylemlerinin odağı” olduğu tespit edilirse parti hakkında kapatma davası açılması gündeme gelebilecek. İttifaka yerel seçimlerde verdiği destekle başarıda büyük pay sahibi olan HDP’nin önümüzdeki günlerde çözmesi gereken öncelikli sorunu kapatma davası olacak.

SAADET HANGİ İTTİFAKTA YER ALACAK

SP Lideri Temel Karamollaoğlu genel seçimlerin ardından hiçbir ittifakın içerisinde yer almadıklarını söyledi. SP’yi Millet İttifakı’na kaptırmak istemeyen Erdoğan, yeni yılın ilk günlerinde, ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den ardından, ikinci ev ziyaretini SP Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Oğuzhan Asiltürk’e yaptı. Erdoğan görüşme sonrası ittifak konusu konuşulduğunu açıkladı.

AKP ile bir işbirliğine sıcak bakmayan Karamollaoğlu’na rağmen Erdoğan’la ittifak konusunda anlaştığı söylenen Asiltürk’e partinin genç isimlerinden tepki yağdı. Saadet Partisi’nin Millet İttifakı’nı mı yoksa Cumhur İttifakı’nı mı seçeceğini zaman gösterecek.

YENİ PARTİLER VE DP

Cumhuriyet’in haberine göre, yeni kurulan DEVA ve Gelecek partilerinin 2023’teki seçimlerde Millet İttifakı’ndan bağımsız bir araya gelerek Meclis’te yeni bir grup kurabileceği konuşuluyor. Bugüne dek Millet İttifakı bileşeni içinde yer almayı tercih eden DP’nin de 2023 seçimlerinde Millet İttifakı bloku içinde yer almak istemediği, milletvekili aday listelerini ve kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracağı belirtiliyor. Bunda en büyük etkenin, son günlerde kapatılması ve Hazine yardımının kesilmesi tartışmalarıyla gündeme gelen HDP’nin, doğrudan ya da dolaylı şekilde Millet İttifakı’na destek verebileceği olasılığı olduğu iddia ediliyor. CHP ve İyi Parti, ‘DP krizini aşıp yeni partileri ittifaka katabilir mi?’ sorusu gündeme geliyor.

Metin Feyzioğlu kimdir: Cuntacılıktan AKP yandaşlığına…

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder