2 Mart 2021 Salı

Nijerya’da kaçırılan kız öğrencilerden 279’u serbest bırakıldı

Batı Afrika ülkesi Nijerya’nın Zamfara eyaletinde 26 Şubat’ta silahlı kişiler tarafından kaçırılan kız öğrencilerden 279’unun serbest bırakıldı. Ülkede okullar, son yıllarda fidye almak isteyen silahlı grupların hedefi haline geldi.

BOLD – Nijerya’da yatılı okula düzenlenen saldırıda kaçırılan 279 kız öğrencinin serbest bırakıldığı bildirildi.

Zamfara Valisi Bello Muhammed Matawalle, öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu ve kalan 31 öğrencinin kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Silahlı kişiler, 26 Şubat’ta sabah erken saatlerde Zamfara eyaletindeki Jangebe bölgesinde bir kız lisesine saldırı düzenleyerek 317 öğrenciyi kaçırmıştı. Saldırının ardından 7 kız öğrenci, silahlı kişilerin elinden kaçarak kurtulmuştu.

Matawalle, kaçırılan öğrencilerin serbest bırakılması için hükümetin fidye ödemeyeceğini açıklamıştı.

Zamfara Valisi Bello Matawalle, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Elhamdülillah! Jangebe GGSS’den kaçırılan öğrencilerimizin esaretten salıverildiğini duyurmak yüreğimi ferahlattı. Önümüze çıkan birden fazla engele rağmen bunu başardık. Tüm Nijeryalılarla birlikte bunu kutluyoruz.” dedi.

Okula düzenlenen saldırı esnasında, silahlı çete elemanları yakınlardaki bir askeri üs ve kontrol noktasına da aynı anda saldırı düzenleyerek askerlerin okulda kaçırma olayına müdahale etmesine engel oldu.

Kaçırma olayı uluslararası tepkiye neden olmuştu.

OKULLAR HEDEF HALİNE GELDİ

Batı Afrika ülkesi Nijerya’nın kuzeyinde okullar silahlı grupların genellikle fidye için öğrencileri kaçırmaları nedeniyle hedef haline geldi. Kaçırma vakaları radikal Boko Haram örgütü ile başlamıştı.

Kaçırma olayları arasında en fazla bilinen vaka, 2014 yılında Batılı eğitime karşı olan Boko Haram milislerinin 276 kız öğrenciyi Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Çibok kentinden kaçırmasıydı. Olay dünya basını tarafından takip edilmişti. Bu öğrencilerin 100’den fazlası halen kayıp durumda.

Son dönemdeki benzer olayların ise radikal militanlar tarafından değil suç örgütleri tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Son eylem sonrası, Zamfara eyaletindeki tüm yatılı okullar tatil edilmişti.

HÜKUMET FİDYE ÖDEMEYİ REDDEDİYOR

Nijerya hükumeti kaçırma olaylarında defalarca fidye ödemeyi reddetti. Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari Cuma günü yaptığı açıklamada eyalet yönetimlerini ‘haydutlara para ve araç vererek ödüllendirme politikalarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini aksi halde bu politikanın bumerang gibi feci şekilde geri dönebileceği’ uyarısında bulundu.

Zamfara eyaletindeki kaçırma olayı ülkenin çetelere hedef olan kuzey batısında bir hafta içinde meydana gelen ikinci kaçırma vakası oldu. Silahlı bir çete 17 Şubat’ta ülkenin Nijer eyaletinde bir okuldan kaçırılan 27 erkek öğrenciyi Cumartesi günü serbest bırakmıştı.

Aralık ayında ülkenin kuzey batısındaki Kankara’da bir ortaokuldan 300 öğrenci kaçırılmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı. Hükümet fidye ödenmediğini açıklamıştı. Uzmanlar kaçırma olaylarının cezasız kalması durumunda devam edeceği uyarısında bulunuyor.

Nijerya’da okul saldırısı: 300’den fazla kız öğrenci kaçırıldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder