8 aydır aralıksız artan küresel gıda fiyatları, bir ayda yüzde 4,3 yükseldi. Kriz, hem gıda fiyatlarının artması hem de doların yükselmesi nedeniyle katlandı. Gıda fiyatlarındaki böylesi artış Türkiye’de açlık krizine neden olabilir.
BOLD – Türkiye’de enflasyon artan gıda fiyatları sonrası her geçen ay yükseliyor. Buna dünyada 8 aydır sürekli artan gıda fiyatları da eklenince uzmanlar bu durumun açlık krizine neden olmasından endişeleniyor.
KITLIK İNSANLARI ETKİLEYECEK
FAO gıda fiyat endeksi sadece ocak ayındaki 30 günde yüzde 4,3 oranında arttı. Gıda fiyatlarındaki artış 8 aydır aralıksız devam ediyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ye bağlı Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran imzasıyla yayımlanan raporda bu duruma vurgu yapılıyor ve 2021’de kıtlık tehdidinin daha fazla insanı etkileyeceğinin altı çiziliyor. Kapıkıran’ın raporunda dünya ve Türkiye’de tarım ürünleri fiyat artışı ve açlık krizi beklentisine dikkat çekiliyor.
SON 7 YILDAKİ EN BÜYÜK ARTIŞ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) gıda fiyat endeksi sadece ocak ayında yani 30 günde yüzde 4,3 artış gösterdi. Fiyatlardaki yukarı yönlü hareket 8 aydır kesintisiz devam ediyor. Ocak ayındaki fiyat artışı ise 2014 Temmuz ayından bu yana görülen en ciddi artış. FAO’nun hububat fiyat endeksi yine sadece ocak ayında yüzde 7,1’lik artış yaşadı. FAO Şeker fiyat endeksi; Ocak ayında Aralık 2020’ye göre yüzde 8,1 yükseldi. Gıda fiyatlarındaki artışın nedeni kuraklık ve pandemi.
DÜNYA GIDA PROGRAMI DİREKTÖRÜNDEN KITLIK UYARISI
Dünya Gıda Programı’nın (WFP) icra direktörü ve aynı zamanda Nobel Barış Ödülü sahibi David Beasley, 2021’in 2020’den daha kötü olacağı uyarısını yaparak, “2021’de korkunç boyutta kıtlık olacak” diyor ve Dünya liderleri para ve teşvik paketleri sağladıkları için kıtlık salgınını 2020’de engelleyebildiklerini ancak salgın nedeniyle özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerin ekonomilerinin kötüye gittiğini vurguluyor.
TÜRKİYE KITLIĞI KATMERLİ YAŞAYACAK
AKP iktidarı döneminde tarımda ithalatçı konuma gerileyen Türkiye, küresel gıda fiyatlarından çok daha fazla etkileniyor. Bunun en açık örneği ayçiçeği fiyatlarında yaşandı. FAO verilerine göre hububat fiyatlarının yukarı yönlü hareketinin en önemli nedeni ayçiçeği fiyatlarındaki artış. Aynı dönemde Türkiye’de de dış ticarete bağımlı olarak ayçiçeği fiyatlarında artış yaşanıyor. Küresel gıda fiyatları dolar karşısında da artıyor. Doların da Türk Lirası karşısında güçlenmesi sonrası Türkiye, gıda sorununu katmerli yaşıyor.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder