3 Mart 2021 Çarşamba

Türkiye ‘özgürlük’ sıralamasında KKTC’nin de gerisinde

AKP’nin politikaları sonrası açık cezaevine dönün Türkiye yine ‘özgür olmayan ülkeler’ arasında yer aldı. Son 10 yılda özgürlükler konusunda Mali’den sonra en çok gerileme yaşayan ikinci ülke olan Türkiye, KKTC, Uganda, Senegal, Kenya ve Nijer bile gerisinde kaldı.  

BOLD – Merkezi ABD’de bulunan Freedom House (Özgürlük Evi) adlı düşünce kuruluşu, yıllık raporunu yayınladı. Koronavirüsün etkisiyle dünya genelinde demokrasideki düşüşün hızlandığı ve otoriter liderlerin daha da cesaretlendiği tespiti yapılan raporda Türkiye, özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke oldu.

TÜRKİYE 151. SIRADA YER ALDI

Özgürlükler sıralamasında Türkiye, 210 ülke ya da bölgenin değerlendirildiği sıralamada 151’inci olabildi. “Özgür olmayan ülkeler” kategorisinde yer alan Türkiye, bu sıralamada pek çok Afrika ülkesinin de gerisinde kaldı. İlk üçte Finlandiya, Norveç ve İsveç yer alırken, bu ülkeleri Almanya (19), İngiltere (27), Fransa (40), Yunanistan (50), ABD (61), Gana (66), Surinam (71), KKTC (73), Senegal (84), Nijer (123), Kenya (125), Uganda (146) gibi ülkeler izledi.

ÖZGÜRLÜK PUANI 10 YILDA YARIYA İNDİ

Türkiye özgürlüklerin son 10 yılda en hızlı gerilediği ülkeler arasında ise ikinci oldu. Türkiye’nin özgürlük puanı 10 yılda 63’ten 32’ye düştü. Yani neredeyse yarı yarıya geriledi. Özgürlüğün en çok gerilediği ülke ise 39 puan kaybeden Mali oldu.

YANDAŞ GAZETELERİN PİŞTİ OLMALARI RAPORDA YER ALDI

Raporun Türkiye ile ilgili kısmında ana akım medyanın hükumetin duruşunu yansıttığı ve sık sık benzer manşetlerin atıldığı kaydedildi. Bazı bağımsız gazete ve internet sitelerinin ise büyük bir siyasi baskı altında oldukları ifade edildi.

AKP’nin dış politikasının maliyeti: Savunma sanayii ambargolarla eziliyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder