2 Mart 2021 Salı

BM araştırma komisyonu: Suriye’de savaşan bütün gruplar savaş suçu işledi

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’deki iç savaş esnasında yapılan tutuklamalarda on binlerce insanın hala kayıp olduğunu bildirdi. Suriye Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre, binlerce insan tutuklamalarda işkenceye maruz kaldı ya da öldürüldü.

BOLD – BM İnsan Hakları Konseyi Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye’de ‘gözaltı bağlamında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediğine’ dair bir rapor yayımladı.

Raporda, “Suriye hükumet güçleri tarafından zorla kaybedilen 10 binlerce sivilin akıbeti hâlen belirsiz. Birçoğunun öldüğü ya da infaz edildiği varsayılıyor” denildi.

Yayınlanan raporda binlerce insanın da tutuklamalarda işkenceye maruz kaldığı ya da öldürüldüğü aktarıldı.

RAPOR NASIL HAZIRLANDI

Komisyonun 30 sayfayı aşan raporu, kurban ve görgü tanıklarıyla 2011’den 2020 yılının sonuna dek  2 bin 658 kişiyle yapılan görüşmelere dayanıyor.

Ayrıca 100’den fazla gözaltı merkezinde işlenen suçları belgelemek için resmi evraklar, fotoğraflar, videolar ve uydu görüntülerinden yararlanıldı.

SAVAŞAN TÜM GRUPLAR SAVAŞ SUÇU VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR İŞLEDİ

Raporda, IŞİD, Heyet Tahrir eş-Şam, Suriye Demokratik Güçleri ve onun büyük kısmını oluşturan YPG dahil çatışan tüm grupların savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlediği belirtilerek, Suriye genelinde ‘acil ve kapsamlı ateşkes’ çağrısında bulunuldu.

İç savaştaki tüm tarafların savaş ve insan hakları suçlarının detaylandırıldığı rapor kapsamında görüşülen kurbanlar ve tanıklar, küçük yaşlardaki çocukların cinsel istismarı dahil yaşanan acı olayları anlattı.

Raporda sorunun ‘çözülmesi gereken ulusal bir travma’ olduğu belirtildi.

Suriye iç savaşındaki çatışmalarda bugüne kadar 380 binden fazla kişi öldü, şehirler yıkıldı ve diğer ülkeler de savaşa dahil oldu. Yaklaşık 6 milyon kişi ülkeyi terk etti.

Ülkede yaklaşık 5 ordunun çatışma halinde olduğu bildirilen raporda, Suriye’deki durumun oldukça karışık olduğu ifade edildi.

Raporda, kayıp kişilerin izlerinin bulunması için uluslararası bir mekanizma kurulması ve faillerin yargılanması çağrısında bulunuldu.

TUTUKLULARA UYGULANAN İŞKENCELER

İç savaşta tutuklanmış kişiler, aylarca gün ışığı görmeden yaşadıklarını; kirli su içmeye ve küflü yiyecekler yemeye zorlandıklarını; tuvaleti olmayan küçük hücreleri yüzlerce kişiyle paylaştıklarını ve tıbbi bakımdan mahrum bırakıldıklarını anlattı.

Hükumet hapishanelerinde insanlık dışı muameleye maruz kalan ya da işkence gören kişiler, güvenlik güçlerinin itiraf elde etmek için kullandığı 20 farklı yöntemden bahsetti.

Bu yöntemler arasında elektrik şoku, vücudun belli bölümlerinin yakılması, tırnak ve diş çekimleri ya da insanların bir ya da iki uzvundan uzun süre asılı bırakılması gibi işkenceler var.

İşkence mağdurları, tüm bu yaşadıklarının ardından kronikleşmiş fiziksel ağrılara ve pek çok ruhsal probleme sahip olduklarını dile getirdi.

ÖLDÜRÜLENLERİN SAYISI BİLİNMİYOR

Görüşmelere katılan kişiler, tutukluların yargısız infazlarla ya da silahlı çeteler veya hükümetin gerçekleştirdiği adil olmayan yargılamalar neticesinde öldürüldüğünü belirtti.

Tutuklamalar esnasında ölenlerin kesin sayısı bilinmiyor. Ancak hükümet tarafından gözaltında tutulan on binlerce kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Rapor, birden fazla kaynağa dayandırdığı bilgilere göre, öldürülen tutukluların hastane kayıtlarının ardından ikisi Şam’ın dış mahallelerinde olmak üzere çeşitli toplu mezarlara gömüldüğünü belirtiyor.

ABD’nin 180 kongre üyesi Erdoğan’ın insan hakları ihlalerine karşı harekete geçti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder