4 Mart 2021 Perşembe

Az test yapıldığı için Doğu ve Güneydoğu risksiz çıktı

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs risk haritasında Doğu ve Güneydoğu illeri risksiz çıktı. Ancak uzmanlara göre bunun nedeni bölgede yapılan test sayısının az olması. Bölgede aşılamanın da az olması uzmanları endişelendiriyor.

BOLD – Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19 risk haritasına göre, Doğu ve Güneydoğu’daki 13 kent riskin en az olduğu iller olarak belirlendi. Kısa bir süre önce yoğun bakımlarında yatak bulunmayın ve ülke genelinin üzerinde hastanın olduğu Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Van’ın risksiz bölge olarak gösterilmesi uzmanları kaygılandırıyor. Uzmanlar, bölgedeki iyimser tablonun yapılan az testle oluştuğuna dikkat çekiyor.

TEST SAYISI OLDUKÇA DÜŞÜK

BirGün’den Yaren Çolak’a konuşan Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni kentte yapılan test sayısının oldukça düşük olduğunu söyledi. Normalleşme ile yeni bir pikten endişe ettiklerine vurgu yapan Dr. Küni, “Yeterli test yapılmadığı, az test yapıldığı noktasında da gerçeklik var. Test sadece şikâyeti ve temaslı olanlara yapılıyor. Ancak bu yeterli değil. Tarama şeklinde yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu da tabloya bakıldığında vaka sayılarını az gösteriyor” dedi.

TEMASLI TAKİBİ YAPILMIYOR

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan da testlerin şikâyet üzerine yapıldığını hatırlatarak, bunun semptom göstermeyen hastalar için büyük risk oluşturduğuna dikkat çekti. Turan, “Tabloya bakıldığında vakalar düşük görünüyor. Sahadaki arkadaşlarımdan aldığımız bilgilere göre de pozitif vaka sayısı 45-50 civarında. Ama başından beri söylediğimiz filyasyon çalışmaları olması yönünde. Temaslı takibi tam yapılmadığı için yeterli test de yapılmamış ve PCR pozitifler saptanmamış oluyor” dedi.

NORMALLEŞME İÇİN ERKEN

Normalleşme için erken olduğunun altını çizen Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, “Sokağa çıkma yasakları ile Van’da vaka sayıları 30-40 bandına düştü. Ancak tedbirlerin esnetilmesi için henüz erken. Tarama amaçlı test yapılmıyor” dedi. Aşılamanın bölgesel planlamalarla yapılması gerektiğine vurgu yapan Yaviç, “Aşılama oranı çevre illere göre yüksek ama ülke genelinde düşük. Genel nüfusa oranla yüzde 10 aşılama yapılırken Van’da bu oran yüzde 3,5. Yurttaşlar akıllı telefonu olmadığı ya da kullanamadığı için randevu alamıyor. Planlamalar bölgesel yapılmalı” dedi.

1 HAZİRAN’DAKİ NORMALLEŞME ÖLÜMLERİ ARTIRDI

Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz ise geçen yıl 1 Haziran öncesi kentteki vakaların çok düşük seyrettiğini ancak normalleşmeyle birlikte o dönem kentte çok sayıda vakanın ölümle sonuçlandığını hatırlattı. Aynı durumu yaşamaktan tedirgin olduklarını dile getiren Oğuz, “Aşılama oranları hem ilde hem bölgede oldukça düşük. Bölgede tarama yapılmıyor. Taramalarla kentteki tüm vakalar tespit edilmeli” dedi.

AİHM’den Cemaat davalarının seyrini değiştirecek hamle

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder