3 Mart 2021 Çarşamba

İki aylık 2.6 enflasyon memura verilen zammı götürdü

TÜİK verilerine göre bu yılın ilk iki ayında enflasyon 2.6 oranında arttı. Bu rakam yeni yılda memur ve emeklilerine verilen yüzde 3’lük zammın büyük kısmını götürdü. Memurlar artış için temmuz ayını bekleyecek.

BOLD – 2 ayda gerçekleşen yüzde 2.6’lık enflasyon, memur ve memur emeklilerine 6 ay için verilen yüzde 3’lük zammın büyük kısmını yok etti. En düşük memurun ocak ayında aldığı 114 liradan geriye 15 lira 25 kuruş kaldı. En düşük memur emeklisi de yılbaşında aldığı 81.5 liralık zammın 70.6 lirasını kaybetti.

İKİ AYDAKİ ARTIŞ YÜZDE 2.6’YA ULAŞTI

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre TÜİK, şubat ayı tüketici enflasyonunu yüzde 0.91 olarak açıkladı. Böylece 2021’in ilk iki ayında enflasyonda gerçekleşen kümülatif artış yüzde 2.6’ya ulaştı. Yılbaşında memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı dışında yüzde 3 reel zam yapılmış, işçi, çiftçi ve esnaf emeklilerine ise reel zam bile yapılmadan sadece 2020’nin ikinci 6 ayında yaşanan enflasyon olan yüzde 8.36 oranında zam yapılarak enflasyon kaybı gecikmeli de olsa aylıklara yansıtılmıştı.

ENFLASYON ZAMMI BUHAR ETTİ

Memur ve memur emeklilerine verilen yüzde 3’lük reel zammın yüzde 1.68’lik bölümü, yani her 100 liralık zammın 56.7 lirası ocak ayında enflasyonla geri alındı. Açıklanan 2 aylık enflasyonla birlikte reel zamdaki kayıp yüzde 86.66’ya çıktı. Bu da yılbaşında memura, emekliye verilen her 100 liralık zammın 86.66 lirasının enflasyon yüzünden adeta buhar olduğunu ortaya koydu.

MAAŞINDA ARTIŞ OLMAYAN İŞÇİ VE ESNAF EMEKLİSİ PERİŞAN

En düşük işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi yeni yılda ‘reel zam’ alamadığı için ocakta aldığı maaşın bile gerisine düştü. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri bu yılın başında reel zam alamadıkları için ocak enflasyonu reel zammı değil direkt emeklinin aylığını eritti. Ocak ayında bin 500 lira aylık alan emekli mart başında 38 lira reel kayba uğradı. En düşük esnaf emeklisinin alım gücü 41 lira, çiftçi emeklisinin alım gücü iki ayda 39 lira birden azaldı.

AKP’nin dış politikasının maliyeti: Savunma sanayii ambargolarla eziliyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder