14 Nisan 2021 Çarşamba

128 milyar dolar dünya gündemine girdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık döviz rezervinin gizlice harcanması dünya gündemine girdi. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, “Türk polisi ‘128 milyar dolar’ afişlerini indirdi” başlıklı haber hazırladı.

BOLD – AKP hükumeti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cevap vermediği ‘128 milyar nerede?’ sorusu uluslararası basının da gündemine girdi. Bloomberg, “Türk polisi ‘128 milyar dolar’ afişlerini indirdi” başlıklı haberde, CHP binalarına asılan “128 milyar dolar nerede?” yazılı afiş ve pankartların savcılık talimatıyla polis tarafından vinçlerle gece saatlerinde indirildiği aktarıldı.

128 MİLYAR DOLAR KAVGASI ŞİDDETLENİYOR

Bloomberg haberinde CHP’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ekonomi yönetiminin başında olduğu dönemde TL’yi savunmak adına merkez bankası rezervlerinin hatalı şekilde kullanıldığını öne sürdüğünü hatırlattı. Türkiye’nin para politikası kökenli siyasi kavganın giderek şiddetlendiği aktarıldı.

GOLDMAN SACHS’IN GÖRÜŞÜ DE VAR

2019-2020 döneminde şeffaf olmayan bir şekilde harcanan 128 milyar dolarlık döviz rezerv Türkiye’de siyaset gündeminin ilk sıralarında yer almaya devam ederken, dünyada da yankı buldu. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın, Türkiye’de faizlerin düşük tutulması için 100 milyar dolardan fazla rezerv harcandığı yönündeki tahmini de haberde yer aldı.

ERDOĞAN, DAMADINI KORUYOR

Haberde, Erdoğan’ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’a sahip çıkarak “Kaybolan bir şey yok, para ülkenin hazinesinde ve merkez bankasında. Döviz rezervlerimiz toparlanmaya başladı” sözlerini kullandığı da hatırlatıldı.

REUTERS DA HABER YAPTI

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters da bugün “Bize parayı gösterin: Erdoğan TL’yi desteklemek için kullanılan 128 milyar dolar üzerinden sıkıştırılıyor” başlıklı bir haber yayımladı.

CHP’nin “128 milyar dolar nerede?” afişlerinin polisler tarafından kaldırıldığını ve CHP’nin konuya ilişkin TBMM’ye verdiği görüşme önergesinin reddedildiğini aktaran Reuters, muhalefetin Erdoğan’ı bu başlıkla sıkıştırmaya çalıştığını vurguladı.

Reuters, bankacıların hesaplamalarına göre 2019-2020 döneminde TL’yi desteklemek adına rezervlerden 128,3 milyar dolarlık satış olduğunu yazdı.

AĞBAL 128 MİLYAR DOLARI SORDU GÖREVDEN ALINDI

Reuters’ın daha önce ortaya attığı ve eski TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın 20 Mart’ta Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınmasının nedeni olarak Ağbal’ın son iki yıldaki rezerv kaybına dair banka içinde açtığı soruşturmaya işaret eden iddia da bugünkü haberde hatırlatıldı.

Öte yandan CHP afişleri illerin kendilerine has şive ve ağızlarda yayınlanmaya başladı.

128 milyar dolar dünya gündemine girdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder