14 Nisan 2021 Çarşamba

Ertelenen Afganistan Konferansı konusunda belirsizlik sürüyor

16 Nisan’da Türkiye’nin düzenleyeceği Afganistan Konferansı, Taliban’ın talebi üzerine ertelendi. Türkiye, yeni tarihi 24 Nisan – 4 Mayıs olarak açıkladı ancak Taliban bu tarihi de teyit etmedi. Taliban militanları askeri karakollara saldırılarını sürdürürken, ABD Afganistan’daki bütün askerlerini 11 Eylül’e kadar çekeceğini açıkladı.

BOLD – Türkiye’nin evsahipliğinde yapılacak Afganistan Konferansı konusundaki belirsizlikler devam ediyor. İlk olarak açıklanan 16 Nisan tarihi Taliban’ın talebi üzerine ertelendi.

Türkiye, yeni tarih olarak 24 Nisan – 4 Mayıs tarihini açıkladı. Taliban, yeni tarihi teyit etmezken örgütün Katar’daki temsilcisi, “Yabancı güçler ülkeden çekilmeden Afganistan konulu hiçbir konferansa katılmayacağız” açıklamasını yaptı. Bu arada ABD Başkanı Joe Biden’ın Afganistan’daki tüm Amerikan güçlerinin 111 Eylül’e kadar çekileceğini açıklayacağı bildirildi. Taliban militanları ise askeri karakollara saldırılarına devam ediyor.

KONFERANSIN YENİ TARİHİ 24 NİSAN – 4 MAYIS

Türkiye’de Afganistan barış sürecine dair yapılması planlanan konferansın yeni tarihi belli oldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İstanbul’daki toplantıların 24 Nisan’dan 4 Mayıs’a kadar süreceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye, Katar ve Birleşmiş Milletler’in (BM) eş düzenleyiciliğindeki ‘yüksek düzeyli ve kapsayıcı’ konferansa hem Afganistan hükumetinin hem de Taliban’ın temsilcilerinin katılacağı belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, konferansa, İran ve Afganistan’ın diğer komşuları dâhil 20’den fazla ülkenin de davet edildiğini söyledi.

TALİBAN YENİ TARİHİ DOĞRULAMADI

Ancak Taliban açıklanan tarihleri kabul ettiği bilgisini doğrulamadı. Taliban sözcüsü Muhammed Naim, “Bu konuda kendi içimizdeki tartışmalarımız henüz sonuçlanmadı. Bizim tartışmalarımız sonuçlanmadan tarih belirlenemez” açıklamasında bulundu.

Taliban, Pazartesi günü yayımladığı açıklamada, daha önce 16 Nisan’da düzenlenmesi planlanan konferansa, zamanlaması nedeniyle katılamayacağını duyurmuştu.

YABANCI GÜÇLER ÇEKİLMEDEN HİÇBİR KONFERANSA KATILMAYACAĞIZ

Taliban’ın Katar’daki Siyasi Bürosu Sözcüsü Muhammed Naim Vardak ise yabancı güçler ülkeden çekilmeden Afganistan konulu hiçbir konferansa katılmayacaklarını belirtti.

Taliban’ın tüm işlerinde istişare sonrası karar verildiğini belirten Muhammed Naim Vardak, bu nedenle yabancı güçler ülkeden çekilmeden Afganistan konulu hiçbir konferansa katılmayacaklarını vurguladı.

BM SÖZCÜSÜ: KATILMALARINI UMUYORUZ

BM Sözcüsü Stephane Dujarric ise dün New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, örgüte davetiye gönderildiğini ve Taliban’ın konferansa katılacağına dair ‘umudunun çok fazla’ olduğunu belirtti.

Dujarric, Taliban yönetici kadrosu içinde görüşmelere katılma konusunda halen görüş alışverişinin sürdüğünü kaydetti.

“ABD GÜÇLERİ 11 EYLÜL’DE AFGANİSTAN’I TERK EDECEK”

Bu arada Beyaz Saray yetkilileri, ABD medyasına yaptıkları açıklamada, Başkan Joe Biden’ın Afganistan’daki Amerikan güçlerinin 11 Eylül’de bu ülkeden ayrılacağını söyleyeceğini bildirdi.

Yeni çekilme tarihi Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’a düzenlenen saldırıların 20. yılına denk gelecek.

Gazetecilere bilgi veren üst düzey bir yönetim yetkilisi, Taliban’a çekilme sırasında ABD güçlerine saldırırlarsa ‘güçlü bir yanıtla karşılaşacakları’ uyarısı yapıldığını söyledi.

Biden’ın çekilme duyurusunu bugün bizzat yapması bekleniyor.

2 BİN KAYIP, TRİLYONLARCA DOLARLIK HARCAMA

ABD, 2001’den bu yana süren tarihinin en uzun süreli savaşında 2 bin askerini kaybetti ve trilyonlarca dolar harcadı.

Geçen yıl Şubat ayında imzalanan anlaşma, Taliban’ın sözlerini tutması halinde tüm askerlerin 14 ay içinde çekilmesini öngörüyordu. Taliban’ın taahhütleri arasında, El Kaide ve diğer militan grupların kontrolleri altındaki bölgede faaliyet göstermesine izin vermemek ve ulusal barış görüşmelerine devam etmek bulunuyordu.

Taliban ise Afgan hükumetiyle görüşmelere başlamak için, esir takası yapılmasını ve binlerce mensubunun serbest bırakılmasını istiyordu.

Eylül 2020’de Doha’da başlayan yüz yüze görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlanamadı.

Taliban, anlaşma uyarınca uluslararası güçlere saldırılarını durdursa da Afgan hükumetiyle savaşmaya devam etti.

Taliban geçen ay, 1 Mayıs’a dek ABD askerleri çekilmezlerse yeniden yabancı güçlere saldıracakları tehdidinde bulunmuştu.

NATO misyonu kapsamında, ABD’nin Afganistan’da yaklaşık 2500 askeri bulunuyor.

ABD İSTİHBARAT RAPORU: TALİBAN TÜM ÜLKEDE İKTİDAR OLUR

Nihai bir anlaşmaya varılmadan yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi halinde, Taliban’ın tüm ülkede iktidar olabileceğinden korkuluyor.

Washington’un çekilme planının açıklanması ABD istihbaratının Afganistan’da bu yıl bir barış anlaşması olasılığını düşük gördüğünü açıklamasının ardından geldi. Raporda ABD liderliğindeki koalisyonun desteğini çekmesi halinde Afgan hükumetinin Taliban şiddetiyle mücadele etmesinin zor olacağı uyarısında bulunuldu.

ABD istihbaratının Kongre’ye gönderdiği rapor, Kabil yönetiminin savaş alanında yenilgiye uğramayı sürdürdüğü ve Taliban’ın askeri zafer elde edeceğinden emin olduğu şeklinde tespitler içeriyor.

Biden’ın kararı eski Başkan Donald Trump döneminde asker çekmek için belirlenen 1 Mayıs tarihini geciktirmiş olacak. Taliban, ABD askerlerinin çekilmesinin gecikmesi durumunda şiddetin yeniden başlayacağı tehdidinde bulunmuştu.

ABD’NİN EN UZUN SAVAŞI

Taliban’ın El Kaide ile bağlantıları 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin 2001 yılındaki işgalinin esas nedeniydi. El Kaideli teröristler 9 Eylül 2001’de kaçırdıkları uçaklarla New York’taki Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerini ve başkent Washington dışındaki Pentagon binasını hedef alarak yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olmuştu.

Afganistan’da şu an 2 bin 500 kadar ABD askeri bulunuyor. 2011’de ülkedeki ABD askerlerinin sayısı 100 bin ile en yüksek seviyesine çıkmıştı. Afganistan’daki savaşta 2 bin 400 ABD askeri bugüne kadar hayatını kaybetti ve binlercesiyse yaralandı.

ABD’nin mali kaybının ise trilyonlarca dolar olduğu belirtiliyor.

TALİBAN’IN SALDIRILARINDA 23 ASKER ÖLDÜ

Öte yandan Taliban militanları dün gece saatlerinde ve bu sabah Belh, Baglan, Badakhshan, Logar ve Takhar vilayetlerinde askeri karakollara saldırı düzenledi.

Yetkililer, Taliban saldırılarında Belh’de 10, Baglan’da 6, Badakhshan ile Logar’da 3’er ve Takhar’da 1 olmak üzere toplam 23 askerin öldüğünü ve çok sayıda askerin yaralandığını açıkladı.

ABD ve Rusya’nın Karadeniz savaşı

Ertelenen Afganistan Konferansı konusunda belirsizlik sürüyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder