14 Nisan 2021 Çarşamba

Kovid-19 ölümleri alarm veriyor, ölümler doğumları geçti

Brezilya’da bir günde Kovid-19’dan 3 bin 808 kişi hayatını kaybetti. Ülke, koronavirüs kaynaklı can kayıplarında ABD’den sonra ikinci konumda. Ülkenin en büyük şehri Rio de Janeiro ve bazı kentlerinde ölenlerin sayısı doğanların sayısını geçti.

BOLD – Brezilya Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 3 bin 808 kişinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirdiğini ve salgın nedeniyle ülkedeki toplam ölü sayısının 358 bin 425’e yükseldiğini açıkladı.

Bakanlık verilerine göre, ülkede son 24 saatte 82 bin 186 yeni vakanın tespit edilmesiyle, toplam vaka sayısı 13 milyon 599 bin 994’e çıktı. Ülkede iyileşenlerin sayısı da 12 milyon 74 bin 798 olarak açıklandı. Nüfusu 210 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Brezilya, ABD’nin ardından yeni tip koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor.

BİR AYDA 2 MİLYON YENİ VAKA

Brezilya, son haftalarda hem yoğun bakım ünitelerindeki doluluk hem de ülkenin Amazonas eyaletinde ortaya çıkan Kovid-19’un daha bulaşıcı türü P1’in yayılması nedeniyle zor günlerden geçiyor. Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ülkede geçen ay 77 bin 515 kişi koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybetti, 2 milyon yeni vaka kaydedildi. Brezilya Sağlık Bakanlığı verilerine göre 27 eyalette yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’nin üzerinde.

Şimdiye kadar ülke nüfusunun yüzde 3’üne, yani yaklaşık 6,3 milyon kişiye koronavirüs aşısı yapıldı. Ancak özellikle ilk dozu yaptırdığı halde ikinci dozu olmayanların sayısı yüksek. Brezilya basınına göre kamuda ikinci dozun önemine dair kafa karışıklığı var, aynı zamanda düşük gelir grubundaki vatandaşların aşılama merkezlerine gitmekte zorluk yaşadığı bildiriliyor.

BAZI ŞEHİRLERDE CAN KAYIPLARI ALARM VERİYOR

Brezilya’nın Rio de Janeiro şehri ve bazı kentlerde altı aydır ölenlerin sayısı, doğanlardan fazla. Bu durum ülkedeki koronavirüs krizinin ne kadar ağır olduğunu gösteren bir veri olarak görülüyor. Ülkenin en büyük kenti Rio de Janeiro’da Mart ayında 36 bin 437 kişi hayatını kaybetti. Doğanların sayısı ise 32 bin 60 olarak kaydedildi.

Brezilya’da resmi veriler, nüfusu yarım milyondan fazla olan 10 şehirde daha, ölenlerin sayısının, doğanlardan fazla olduğunu gösteriyor. Brezilya’da görülen mutasyonun koronavirüsün daha hızlı yayılmasına neden olduğu düşünülüyor.

ÖNCE HASTALIĞI KÜÇÜMSEDİ, SONRA HALKA “SIZLANMAYI BIRAKIN” DEDİ

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını çıktığında hastalığı küçümsemiş ve ‘bir tür gribe’ benzetmişti. Bolsonaro, taraftarları ile birlikte kapanma tedbirlerine karşı kalabalık mitingler düzenledi.

Defalarca sağlık bakanı değiştiren ve bir askeri sağlık bakanı olarak atayan Bolsonaro, son olarak salgınla ilgili halktan ‘sızlanmayı bırakmalarını’ istedi.

Jair Bolsonaro, koronavirüs salgınıyla ilgili halka hitaben, “Bu konuda daha ne kadar sızlanacaksınız? Daha ne kadar daha evde kalacak ve her şeyi kapatacaksınız? Buna artık kimse dayanamıyor. Can kayıplarına üzülüyoruz ama bir çözüm bulmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Almanya’da hükumete ‘3. dalga’ yetkisi: Evden çıkmak yasaklanabilir

Kovid-19 ölümleri alarm veriyor, ölümler doğumları geçti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder