13 Nisan 2021 Salı

Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşması devam edecek

Türkiye ve Libya, Doğu Akdeniz’deki yetki alanlarına ilişkin 2019’da imzaladıkları mutabakat muhtırasına dair bağlılıklarını teyit etti.

BOLD – Türkiye ile Libya arasında Ankara’da düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride, 2019 yılı Kasım ayında imzalanan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin mutabakat muhtırasının geçerliliğinin devam edeceği belirtildi.

Yunanistan, haklarını ihlal ettiği iddiasıyla anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor.

ORTAK BİLDİRİ YAYINLANDI

Libya’nın Şubat ayında oluşturulan Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, beraberinde 14 bakan ve genelkurmay başkanıyla dün Ankara’daydı.

Bakanlar Türkiye’deki mevkidaşlarıyla, Dibeybe ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dibeybe, iki ülke arasında beş anlaşma imzalanmasının ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında da deniz yetki alanlarına ilişkin mutabakat muhtırasının Türkiye ve Libya’nın çıkarına olduğuna vurgu yaptı.

“Akdeniz’de komşumuz olan Libya ile deniz yetki alanlarına ilişkin imzaladığımız mutabakat muhtırası, her iki ülkenin milli menfaatini ve istikbalini güvence altına almıştır.” diyen Erdoğan, bu konudaki kararlığı bugün tekrar teyit ettiklerini belirtti.

Erdoğan’dan sonra söz alan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe de, 27 Kasım 20192da imzalanan deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmanın iki ülkenin çıkarına olacağını söyledi.

Görüşmeden sonra iki ülke liderlerinin imzaladığı ortak bildiride, “Türkiye ve Libya arasında akdedilen mutabakat muhtıralarının her iki ülkenin ortak çıkarları ile bölgesel istikrar ve işbirliği için önem taşıdığını vurgular, bunların içerdiği ilkelerin geçerliliğini teyit eder, mutabakat muhtıralarının ilerletilmeleri için niyet beyan eder, Doğu Akdeniz’de diyalog ve işbirliğini destekleyecek ve tüm tarafların haklarının garanti altına alınmasını amaçlayan bölgesel bir konferans düzenleme ihtiyacını vurgular” denildi.

YUNANİSTAN ANLAŞMANIN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, geçen hafta yaptığı Libya ziyaretinde geçici hükumetten Türkiye ile yapılan deniz yetki anlaşmasının iptalini istemişti.

Türkiye ve Libya 27 Kasım 2019’da Doğu Akdeniz’de ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı imzalandı.

Yunanistan, o dönemde Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin Atina’daki büyükelçisi olarak görev yapan ve şu anki yönetimde Libya Başkanlık Konseyi Başkanı (Cumhurbaşkanı) görevini üstlenen Muhammed El Menfi’yi sınır dışı etti. Ayrıca anlaşma ile Yunanistan’ın haklarının ihlal edildiğini iddia eden Atina yönetimi, anlaşmayı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’e taşımıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savunuyor. Atina, söz konusu hamle ile Ankara’nın Girit Adası’nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Çavuşoğlu askıya alınan ihracat izinlerinin kaldırılmasını istedi: Kanada hepsini iptal etti

Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşması devam edecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder