14 Nisan 2021 Çarşamba

İndirmek için geldi ancak beklenti sabit tutacağı yönünde

Merkez Bankası yarın faiz kararını açıklayacak. Geçen ay göreve getirilen ve faiz karşıtlığı ile bilinen yeni başkanın beklentilerin aksine faizi indirmek yerine sabit tutması öngörülüyor.

BOLD – Piyasalarda yön belirleyici olacak olan faiz kararı yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu tarafından açıklanacak. Merkez Bankası’nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yapılacak ilk toplantının sonunda politika faizinin yüzde 19 seviyesinde sabit tutulması bekleniyor.

EKONOMİSTLER DEĞİŞMESİNİ BEKLEMİYOR

Foreks anketine katılan 22 ekonomistin 21’i faizin sabit tutulacağı tahmininde bulunurken, 1 ekonomist ise faizin 100 baz puan artışla yüzde 20,00 seviyesine yükseltileceğini öngördü. 2021 yıl sonuna ilişkin görüş belirten 12 ekonomistin medyan tahmini yüzde 15,50 seviyesinde gerçekleşti. Yıl sonu anketine ilişkin en düşük faiz tahmini yüzde 13,00, en yüksek tahmin ise yüzde 18,00 seviyesinde oluştu. Geçen ayki ankette yıl sonu faiz beklentisi yüzde 14,25 seviyesinde oluşmuştu. TCMB, ocak ve şubat aylarında faizi beklendiği gibi yüzde 17,00 seviyesinde tutmuştu. Geçen ay 100 baz puanlık faiz beklentiye karşın, Merkez Bankası 200 baz puanlık artırım kararı ile faiz yüzde 19,00’a yükseltilmişti.

YABANCI KURUMLARIN BEKLENTİSİ DE AYNI

Yabancı kurumlar da Merkez Bankası’nın bu ay yapacağı toplantıda faizi değiştirmesini beklemiyor. Unicredit ekonomistleri, yayımladıkları araştırma notunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 15 Nisan’da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit tutmasını beklediklerini belirtti. Deutsche Bank, yayımladığı araştırma raporunda, Merkez Bankası’nın bu hafta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısında, kurulun bir önceki kurula göre daha güvercin olmasına rağmen, politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tutacağını belirtti.

Yargı AKP’ye dokunamıyor!

İndirmek için geldi ancak beklenti sabit tutacağı yönünde yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder