14 Nisan 2021 Çarşamba

EPP Grup Başkanı Manfred Weber: Erdoğan’a ne gibi vaatlerde bulunulduğunu halen bilmiyoruz

Avrupa Parlamentosu siyasi parti grupları, AB Komisyonu ile AB Konseyi’ne Ankara’da yaşanan ‘koltuk krizi’ni geride bırakıp bir daha olmaması için önlem alınması çağrısında bulunurken, diğer yandan Türkiye-AB ilişkilerine dair kaygılarını paylaştı. EPP) Grup Başkanı Weber, Erdoğan’a ne gibi vaatlerde bulunulduğunu halen bilmediklerini kaydetti.

BOLD – AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye ziyaretine ilişkin ayrıntıları aktarmak ve protokol krizine açıklık getirmek için parlamentodaki siyasi grupların başkanlarıyla bir araya geldi.

“ERDOĞAN’A NE GİBİ VAATLERDE BULUNULDU?”

AP’deki en büyük grubu oluşturan Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Grup Başkanı Manfred Weber, “Ankara’daki toplantının kabul edilemez görüntülerinin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ne gibi vaatlerde bulunulduğunu halen bilmiyoruz” diye konuştu.

Weber, Türk ordusunun Doğu Akdeniz’deki tutumunda yapıcı bir değişme olmadığı takdirde, gümrük veya vize muafiyeti gibi konularda Türkiye’ye imtiyaz vermeye hazır olmadıklarını ifade etti.

“KOLTUK KRİZİ BİR KEZ DAHA YAŞANMASIN”

Grup başkanları, von der Leyen ve Michel’den 6 Nisan’da Ankara’da yaşanan olaya benzer bir krizin yaşanmaması için alınacak önlemlerle ilgili genel kurula bir tasarı sunmasını istedi.

Tasarının 26-29 Nisan’daki ‘AB-Türkiye’ başlıklı oturumda hazır edilmesi talep edildi. AP üyeleri ayrıca, iki lidere, farklı açıklamalardan kaçınıp uluslararası arenada bir ağızdan konuşmalarını istedi.

Weber, bu hususta AB’nin dünya çapındaki temsilinde iki liderden ortak tutum sergilemelerini beklediklerini belirtti.

Michel’in siyasi grup başkanlarıyla konuşmasında, pişmanlık duygusunu bir kez daha yinelediği ve AB kurumları arasındaki birlik ve beraberliğe vurgu yaptığı bildirildi.

Ursula von der Leyen ise bir kadın olarak söz konusu ‘koltuk krizi’nden duyduğu utancı dile getirdi.

ANKARA’DA NE OLMUŞTU

AB’nin iki önemli kurumu olan Konsey ve Komisyon Başkanları, 6 Nisan’da Ankara’da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmiş ancak görüşmede Charles Michel’e, Erdoğan’ın yanında yer verilirken von der Leyen, kanepede oturmuştu.

Görüşme sırasında uygulanan protokol düzeninde Ursula von der Leyen’e Erdoğan’ın yanında yer gösterilmemesi eleştirilmişti.

Yaşanan krizle ilgili çok sayıda Avrupalı siyasi ve sosyal medya kullanıcısı Charles Michel’e tepki göstermiş ve centilmenlik hatırlatmasında bulunmuştu.

Ayrıca Avrupa basınında çıkan haberlerde göreve gelmelerinden beri Michel ile von der Leyen arasında çekişme olduğu, Saray’da Leyen’e koltuk ayrılmamasında Michel’in protokol ekibinin de etkili olduğu ortaya çıkmıştı.

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias çalışma ziyareti için Türkiye’de

 

EPP Grup Başkanı Manfred Weber: Erdoğan’a ne gibi vaatlerde bulunulduğunu halen bilmiyoruz yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder