13 Nisan 2021 Salı

Bitcoin’de Erdoğan etkisi: Yüzde 10 vergi geliyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gece yarısı kararlarıyla yaşanan şoklar yatırımcıyı kripto para Bitcoin’e yönlendirdi. Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından Türkiye’de 23 milyar lira değerinde kripto para işlemi yapıldı. AKP, Bitcoin’den yüzde 10 stopaj vergisi için kolları sıvadı.

BOLD ANALİZ – 3 Ocak 2009’da tedavüle çıkan Bitcoin, ilk kripto para birimi. Bitcoin’in fiyatı bugün 62 bin doları geçerek tarihindeki en yüksek seviyeye çıktı. Türkiye’de 5 milyondan fazla kişi kripto para borsalarında alım-satım yaparken, Erdoğan’ın 20 ayda 4 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanını görevden alması Bitcoin çılgınlığını tetikledi.

YATIRIMCI KRİPTO PARAYA YÖNELDİ

The Guardian gazetesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden almasının kripto paralara etkisini değerlendirdi. ‘Türkiye’deki ekonomik çalkantı Bitcoin çılgınlığını tetikledi’ başlığı taşıyan analizde, “Merkez Bankası’na iki yıldan kısa süre içinde dördüncü bir başkan atandığı ve TL’nin 2018’deki döviz krizinden bu yana değerinin yarısını kaybetti. Yatırımcılar kripto para birimine yöneldi” denildi.

2020’DE 1 MİLYAR 2021’DE 23 MİLYARLIK İŞLEM

Erdoğan’ın kararının ardından Türkiye’de enflasyonun son 6 ayın en yüksek seviyesine yükseldiğine işaret eden gazete, ekonomik karmaşadan etkilenmek istemeyen yatırımcıların Bitcoin aldığına vurgu yaptı. Bitcoin’den kazanmak isteyenlerin ilk birkaç günde 23 milyar lira değerinde kripto para işlemi yaptığına vurgu yapıldı. 2020’nin aynı zaman diliminde ise sadece 1 milyar liralık kripto para işlemi yapıldığına vurgu yapıldı.

GOOGLE’DA ARAMA REKOR SEVİYEDE

Naci Ağbal’ın görevden alınma kararından önce Google’da kripto para birimi aramalarının zirveyi gördüğüne de dikkat çekildi. Dijital para alanını düzenlemek veya vergilendirmek için herhangi bir hamle yapmadığı belirtildi. Ancak AKP hükumeti, paranın ve kazancın olduğu her yere el attığı gibi kripto paralarla ilgili hazırlıklarını tamamladı.

60 BİN LİRALIK KRİPTO PARAYA BLOKE

The Guardian’ın haberinin yayınlandığı saatlerde Türkiye’de ilk defa bir kripto paraya haciz konuldu. İstanbul 14’üncü İcra Dairesi’nin kararına göre 60 bin Türk Lirası değerindeki kripto para hesabı bloke edildi. Karar uygulamaya geçerse borcu olanlar dijital para cüzdanlarını vergi dairelerine teslim etmek zorunda kalacak.

YÜZDE 10 VERGİ GELİYOR

Maliye ve Hazine Bakanlığı bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) da kripto para borsalarına tebliğ ettiği bilgi formu kripto paradan alınacak muhtemel verginin ayak sesleri olarak yorumlandı. Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt YouTube kanalında “SPK’nın kripto paraları menkul kıymet olarak kabul etmesi hâlinde hisse senedi alım-satım kazancında olduğu gibi kaynağından yüzde 10 stopaj (Gelir Vergisi tevkifatı) alınacak. Kripto para işlem platformlarına “aracı kurum izni” verilecek ve platform kullanıcı adına yüzde 10 stopaj uygulayacak. Böylece kripto para işlem platformları vergilendirmede aracı olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Bitcoin’de Erdoğan etkisi: Yüzde 10 vergi geliyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder