16 Nisan 2021 Cuma

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal planı: Tamamı mı bir kısmı mı?

ABD’nin Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı General Tod Wolters, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme olasılığını düşük-orta düzey olarak tanımladı. ABD Avrupa ve Asya Kuvvetleri eski Komutanı General Ben Hodges ise Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz’le bağlantısını kesmek istediğini iddia etti.

BOLD – ABD’nin Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) ve NATO Müttefik Kuvvetleri (SACEUR) Yüksek Komutanı General Tod Wolters, gelecek birkaç haftada Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi riskinin ‘düşük-orta’ düzeyde olduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun oturumunda konuşan Wolters, Rus askerlerinin Ukrayna sınırlarına kaydırılmasına ilişkin artan kaygılar konusunda ilk kez bu tür bir askeri değerlendirme paylaştı.

“BÖYLE BİR SEÇENEĞİ DIŞLAMIYORUZ VE HAFİFE ALMIYORUZ”

General Tod Wolters, bu değerlendirmenin arkasındaki istihbarata ilişkin bir ayrıntı vermedi. Wolters, ABD ordusunun bu aşamada Rusya’dan bir işgal eylemi beklemediğini ancak böyle bir seçeneği de dışlamadığını ve riski de hafife almadığını belirtti.

Bunun yanında Wolters, gelecek haftalar ve aylardaki risklere dair görüşlerinin Rus güçlerinin dağılımını temel aldığını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bugüne kadar, Rus askerlerinin dizilimi ve sayısı konusunda değerlendirmelerde bulunmayı reddederek, bu konuda gazetecilerden gelen soruları Moskova’ya yönlendirdi.

Buna karşın Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’nın doğru sınırında, Kırım’ı ilhak ettiği 2014’ten bu yana en yüksek sayıda askerinin olduğunu açıklamıştı.

UKRAYNA SINIRINDA 80 BİN RUS ASKERİ: 110 BİNE ÇIKARILACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Sözcüsü Yuliya Mendel, Rusya’nın Ukrayna sınırına 40 bin asker yığdığını ve 40 bin askerin de Moskova’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da bulunduğunu açıklamıştı.

Ukrayna askeri istihbaratı da Rusya’nın sınıra askerî yığınağının 20 Nisan’a dek süreceğini ve nihayetinde toplam 110 bin askerin hazır bulundurulacağını bildirmişti.

Bu sayının, 255 bin aktif personeli bulunan Ukrayna ordusunun neredeyse yarısına denk olduğu belirtiliyor.

WOLTERS: RUS İŞGALİ İHTİMALİ DÜŞÜK-ORTA SEVİYEDE

Temsilciler Meclisi’ndeki oturumda bir Kongre üyesinin, gelecek birkaç haftada Rus işgalinin olma ihtimaline dair sorusunu Wolters, ‘düşük-orta’ diye yanıtladı.

Başka bir Kongre üyesinin de riskin bu zaman diliminden sonra değişip-değişmeyeceğini sorması üzerine Wolters, ayrıntıya girmeden, “Bunun yanıtı, duruma göre değişir” ifadesini kullandı.

Günün her bir anında yaşanan gelişmeye göre bu soruya yanıtın de değişebileceğine dikkati çeken Wolters, ancak şimdiki gidişat aynı kaldığı takdirde işgal riskinin de düşebileceği tahminini dile getirdi. Wolters, “Benim düşüncem, şu anda gözlemlediğim gidişat sürerse, böyle bir olayın yaşanması ihtimali de azalmaya başlayacak” dedi.

ÜST SEVİYEDE TETİKTEYİZ

Wolters, Rusya’nın Ukrayna sınırı boyundaki güçlerine tedarik sevkiyatının ‘durağanlaştığını’ da söyledi. Bununla birlikte Amerikalı general, Rusya’nın çok büyük boyutta kara gücü ve bunun yanında hava ve deniz gücü de bulundurduğuna işaret ederek, “Bu büyük bir kaygı oluşturuyor. Üst seviyede tetikteyiz” dedi.

“RUSYA, UKRAYNA’NIN KARADENİZLE BAĞLANTISINI KESMEK İSTİYOR”

ABD Avrupa ve Asya Kuvvetleri (USAREUR-AF) eski Komutanı emekli General Ben Hodges ise Ukrayna’da yayın yapan Espresso televizyonuna yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz’le bağlantısını kesmek istediğini iddia etmişti.

General Ben Hodges, Rus ordusunun Donbas’a yönelik askeri sevkiyat görüntülerinin aldatmaca olduğunu ve Kremlin’in farklı bir hamleye hazırlandığını ileri sürdü.

Ben Hodges, Rus Ordusu’nun önceliğinin Ukrayna’nın Karadeniz ile bağlantısını kesme niyetinde olduğunu söyledi.

General Ben Hodges, Rusya’nın Donbas’ı işgal etme tehdidi bulunmadığını, bundan daha kanlı planlarının olduğunu söyledi.

Ben Hodges: “Rusların artık Donbas’a belirleyici bir saldırıya ihtiyacı yok. Donbas’ın bölgedeki istikrarsızlığı sürdürmesi ve Ukrayna’nın Batı ile entegrasyonunu engellemesi gerekiyor. Rusya Federasyonu’nun amacı bölgedeki durumu kaos halinde tutmaktır.” dedi.

Emekli General Hodges’a göre Ukrayna’nın güneyi ve Ukrayna’nın Karadeniz’le bağlantısının kesilmesi Rusya için daha öncelikli.

“RUS ORDUSUNUN MANEVRALARI ALDATMACA”

Hedges sözlerini şöyle sürdürdü: “Kremlin, Mariupol, Odessa ve Berdyansk dahil Karadeniz kıyılarında tam kontrol sağlamakla ilgileniyor. Rus kuvvetlerinin tüm bu hareketi, büyük olasılıkla Kırım’ı Dinyeper Nehri’ne bağlayan su kanalına saldırmak ve ele geçirmek için yapılacak bir operasyonu (gizlemek için) yürütülen aldatmaca manevralar ve sonra Karadeniz kıyılarının ele geçirilmesi için bir sıçrama tahtası olacak.”

“RUSYA, SALDIRI İÇİN PROVOKASYON YAPABİLİR: HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Rusya’nın 2008’de Gürcistan’la savaşında olduğu gibi provokasyon yapabileceğini kaydeden Ben Hodges, böylece Rusya’nın Ukrayna’yı saldırganlıkla iham edebileceğini ve saldırı için bahane olarak kullanabileceğini söyledi. Hodges, “Maksimum düzeyde savaşa hazır durumda olmamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

DONBAS KRİZİ

Ukrayna ve Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde artan çatışmalar nedeniyle birbirlerini suçluyor. Bölgede Ukrayna askerleriyle Rusya destekli güçler arasında 2014 yılından bu yana çatışmalar yaşanıyor. Kiev çatışmalarda bugüne kadar 14 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırlarında askeri yığınak yapması gerilimi daha da arttırmış durumda.

Yunan mevkidaşından Çavuşoğlu’na canlı yayında yaptırım tehdidi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal planı: Tamamı mı bir kısmı mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder