14 Nisan 2021 Çarşamba

ABD, AB ve NATO’dan Ukrayna’ya ‘tam destek’

Avrupa Birliği ve NATO’nun merkezi Brüksel’de, yoğun bir Ukrayna trafiği yaşanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Brüksel’de NATO ve Avrupa Birliği yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde Ukrayna’ya tam destek çıktı.

BOLD – Rusya’nın Kırım’a ve Ukrayna sınırına asker yığması sonrası Donbas krizi yeniden dünya gündemine oturdu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna başta olmak üzere, İran ve Afganistan konularında temaslarda bulunmak üzere 2 günlük bir ziyaret için Brüksel’e geldi. Savunma Bakanı Llyod Austin de, Almanya’daki temaslarının ardından dün akşam saatlerinde Brüksel’e geçerek Blinken’e katıldı.

Blinken, NATO Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları olağanüstü toplantısından bir gün önceki temaslarının ilk aşamasında, Avrupa Birliği (AB) ve NATO’dan destek aramak üzere Brüksel’de bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile görüştü.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da AB ve NATO’dan hem politik hem de askeri destek arayışı için Brüksel’de bulunuyor. NATO, G-7 ve AB’den ilk etapta politik destek açıklamaları yapıldı. Ancak AB ve NATO’ya üye olmayan Ukrayna’ya askeri bir destek için henüz bir işaret gelmedi.

ABD’DEN UKRAYNA’YA ‘TAM DESTEK’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasının ardından Brüksel’i ziyaret ederek, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü ve “ABD’nin Ukrayna’ya tam desteğini” açıkladı.

Kuleba ile görüşmesine ilişkin gazetecilere açıklama yapan Blinken, Moskova’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014’ten bu yana Ukrayna sınırında, en yüksek sayıda kuvvet topladığı uyarısında bulunarak, “Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz ABD desteğini Kuleba’ya ilettim. Rusya’nın Donbas ve Kırım’da devam eden saldırganlığı karşısında Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik entegrasyonunu desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

KULEBA, GENEL SEKRETER VE NATO TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

NATO-Ukrayna Toplantısı

Kuleba, Blinken’in yanı sıra, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve NATO-Ukrayna ortak toplantısında müttefik ülke temsilcileriyle bir araya geldi.

Kuleba NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcileri ile krize ilişkin bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda, Kuleba, üye ülke temsilcilerine bölgede yaşananları doğrudan aktararak, Avrupa ve NATO’nun 2014’te Kırım’ın ilhakına yol açan hatayı bir daha tekrar etmemelerini isteyerek, NATO’dan “somut ve etkili” destek beklediklerini açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Toplantı öncesinde Kuleba ile görüşen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de, Kuleba ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “NATO Ukrayna’nın yanındadır” mesajını verdi. Stoltenberg, Rusya’dan, Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağı ve provokasyonları sonlandırmasını ve gerginliği düşürecek yönde adım atmasını istedi.

NATO Genel Sekreteri, “Rusya’nın yaptığı askeri yığınak haksız, açıklanamaz ve derinden endişe verici. Rusya, Ukrayna ve çevresindeki bu askeri yığınağa son vermeli, provokasyonlarını durdurmalı ve derhal sakinleşmelidir” ifadelerini kullandı.

ABD – AVRUPA BİRLİĞİ GÖRÜŞMESİ

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de Ukrayna’daki son gelişmeleri görüştü. Borrell’in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın Ukrayna sınırı ve Kırım’daki askeri hareketliliğini ele alan Borrell ve Blinken, son haftalarda Rus güçlerinin artan askeri yığınağından duydukları derin endişeyi ifade etti.

NATO DIŞİŞLERİ VE SAVUNMA BAKANLARI UKRAYNA İÇİN ‘ACİL’ TOPLANIYOR

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları ve savunma bakanlarının katılımıyla bugün video konferans yöntemiyle toplantı yapılacak. Kuzey Atlantik Konseyi’nin toplantısına Brüksel’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin de katılacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Toplantı öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Blinken ve Austin’le NATO karargahında bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de cuma günü Elysee Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşecek.

BİDEN VE PUTİN UKRAYNA’YI GÖRÜŞTÜ

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağı konusunda endişesini dile getirdi ve gerginliği azaltma çağrısında bulundu.

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Biden, ABD’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne karşı sarsılmaz taahhüdünün altını çizdi. Biden, Rusya’nın bir anda, işgal altındaki Kırım ve Ukrayna sınırında askeri yığınak yapmasından doğan endişelerimizi dile getirdi ve Rusya’yı gerginliği azaltmaya çağırdı.” bilgisi paylaşıldı. Biden, Putin’e ABD ve Rusya’nın karşı karşıya kaldığı birçok meseleyi tartışmak için gelecek aylarda üçüncü bir ülkede zirve görüşmesi teklif etti.

DONBAS GERGİNLİĞİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Komçak, 30 Mart’ta Meclis’te yaptığı konuşmada, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatından (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı. Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

ABD ve Rusya’nın Karadeniz savaşı

ABD, AB ve NATO’dan Ukrayna’ya ‘tam destek’ yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder