14 Nisan 2021 Çarşamba

Libya ve Yunanistan deniz yetki alanlarını belirlemek için masaya oturacak

Yunanistan deniz yetki alanlarının belirlenmesi için Libya’yla müzakerelere başlamak istiyor. Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi’nin Atina ziyareti sırasında iki ülke deniz yetki alanlarının belirlenmesi için müzakerelere derhal başlama konusunda mutabık kaldı.

BOLD – Yunanistan, Libya ile deniz yetki alanlarının belirlenmesi için müzakerelere derhal başlama konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi. Resmi ziyaret kapsamında Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gelen Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi, Başbakan Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Yunanistan Başbakanlığından yapılan açıklamada, “Miçotakis ile Menfi, deniz yetki alanlarının belirlenmesi için müzakerelere derhal başlanması için mutabık kaldı.” ifadesi kullanıldı. Miçotakis’in, bu konudaki olumlu niyeti için Menfi’ye teşekkür ettiği belirtilen açıklamada, tüm yabancı askerlerin Libya’dan çekilmesi gerektiği belirtildi. Menfi, Miçotakis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile de bir araya geldi.

ATİNA, TÜRKİYE-LİBYA ANLAŞMASININ İPTALİMİ İSTEMİŞTİ

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 6 Nisan’da Trablus’u ziyaret ederek Trablus yönetiminde Türkiye ile yaptığı deniz yetki alanları anlaşmasını iptal etmesini talep etmişti. Burada Menfi ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile bir araya gelen Miçotakis, ülkesinin Trablus Büyükelçiliğinin açılış törenine katılmıştı. Dışişleri Bakanı Dendias, bu ziyaretin ardından 12 Nisan’da Libya’ya tekrar giderek Yunanistan’ın Bingazi Konsolosluğunun açılış törenine katılmıştı.

MENFİ, YUNANİSTAN’DAN SINIR DIŞI EDİLMİŞTİ

Daha önce Libya’nın Yunanistan Büyükelçisi olarak görev yapan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi, Türkiye ve Libya arasında 27 Kasım 2019’da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasına karşı beyanat vermesine yönelik Atina’nın talebini reddettiği gerekçesiyle 6 Aralık 2019’da Yunanistan tarafından ‘istenmeyen kişi’ ilan edilerek ülkeden sınır dışı edilmişti.

LİBYA-TÜRKİYE DENİZ YETKİ ANLAŞMASI DEVAM EDECEK

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, beraberinde 14 bakan ve genelkurmay başkanıyla pazartes günü Ankara’ya gelmiş ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la biraraya gelmişti. Türkiye ile Libya arasında Ankara’da düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride, 2019 yılı Kasım ayında imzalanan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin mutabakat muhtırasının geçerliliğinin devam edeceği belirtilmişti.

Türkiye ve Libya 27 Kasım 2019’da Doğu Akdeniz’de ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı imzalandı. Mutabakat muhtırası ile Yunanistan’ın haklarının ihlal edildiğini iddia eden Atina yönetimi, anlaşmayı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’e taşımıştı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savunuyor. Atina, söz konusu mutabakat muhtırası ile Ankara’nın Girit Adası’nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşması devam edecek

Libya ve Yunanistan deniz yetki alanlarını belirlemek için masaya oturacak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder