22 Mart 2019 Cuma

Berat Albayrak: Türkiye güçlü performansıyla yine birilerini üzmeye ve şaşırtmaya devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dengelenme sürecinde beklentilerden daha kısa sürede normalleşmenin başladığını iddia ederek, “Türkiye güçlü performansıyla yine birilerini üzmeye ve şaşırtmaya devam edecek” dedi.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Otomotiv Kongresi’nde konuşan Albayrak, “Bırakın 4 çeyrek küçülmeyi 2019’un ilk çeyreğinde beklenenden daha hızlı bir toparlanma ile belki de pozitif performans sergileyeceğiz.

Kredi büyümesi, tüketim alışkanlıkları, faizlerdeki iyileşme, piyasadaki likidite ve iç talebe baktığımızda ocak-şubat ayları ile ilk 15 günlük mart rakamlarının hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini görüyoruz. 2.5 ayda çok olumlu yönde seyreden ciddi bir istihdam artışı var. Yüzbinlerle ifade edeceğimiz kadar…” diye konuştu.

Albayrak, Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecinde birçok uzmanın, ekonomistin, akademisyenin, yerli ve yabancı yatırımcının beklentisinin aksine çok daha hızlı bir şekilde normalleşme sürecine girdiğini öne sürdü.

Türkiye ekonomisine yönelik negatif algı oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Albayrak, bunlara rağmen ekonominin ciddi bir iyileşme içinde olduğunu savundu. Albayrak, şöyle konuştu:

“Türkiye uyguladığı sıkı para ve maliye politikası ile enflasyon ve faiz dengesinde birilerinin yüzde 30’ları, 40’ları, 50’leri kötücül bir üslupla empoze etmeye çalıştığı bir iklimden ciddi bir iyileşme sürecine girdi ve bunu dengeleyecek.

Özellikle iç talepte, iç tüketimdeki, alt kırılımdaki, kılcal damarlardaki hususlara çok ince dokunuşlarla süreci dengeleyerek yürüteceğiz. Ne bütçe disiplininden ne de ekonomideki dengelenmeden taviz vereceğiz.
Algıyı birilerinin kirletmeye çalışmasına da izin vermeyeceğiz.”

“EKONOMİ, MATEMATİKTEN ÇOK PSİKOLOJİYLE İLGİLİ”

Cari açıktaki dengelenmenin hiçbir dönem bu kadar güçlü olmadığını ileri süren Albayrak, ekonominin matematikten çok psikolojiyle ilgili olduğunu söyledi.

“ELİNDE DOLAR OLANLAR ‘EYVAH EYVAH’ DİYOR”

Albayrak, “‘Kötü olacak, 5, 8, 10, 15 olacak’. Hadi ya 15 lira mı olacak? Acaba sen ağustos, eylül, ekim ayında 8, 10 lira olacak diye 6-7 liradan dolar toplayıp da şimdi düştüğü ve bundan rahatsızlık duyduğun için mi söylüyorsun bunu… Çok beklersiniz. Fed kararları sonrası elinde döviz olanlar ‘eyvah eyvah’ diyor. 2015’te Rusya’nın maruz kaldığı döviz atağı 3 yılda atlatıldı, biz kısa sürede atlattık” ifadelerini kullandı.

Albayrak, kamu bilançosu açısından Türkiye’nin dünyanın en düşük borçluluğa sahip ülkelerden biri olduğunu öne sürerek, “Türkiye’nin bilançosunda borç sorunu yok” iddiasında bulundu.

“Konut kredisi faizleri yüzde 1.28’lere geldi” diyen Albayrak, “Konutta mart itibarıyla günlük takip ettiğim rakamlar çok güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor. Tahminim mayıs gibi yüzde 1’in altını, yüzde 0.98’i görünce sektördeki süreç daha da hızlanacak” dedi.

Albayrak, “‘Türkiye beton oldu’ diyenler var. Bunlara cevabım, Türkiye ulaşım, iletişim ve enerji altyapısı gibi bir ülkenin sahip olması gereken üç kritik alanda çalışmalarını tamamladı. Bu sayede New York’ta çekmeyen telefon Türkiye’de sorunsuz çekiyor” diye konuştu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder