S-400 krizinde ABD’den Türkiye’yi zora sokacak bir adım daha geldi. Washington yönetimi Amerikan savunma şirketlerine parça üreten Türk şirketlerine yaptırımı gündemine aldı.
BOLD – Çoğu gövde ve iniş takımlarında olmak üzere F-35 savaş uçaklarında kullanılan 937 parça, Türk firmalarınca üretiliyor. ABD, Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçmemesi durumunda bu parçaları Türkiye’den satın almaktan vazgeçmeyi planlıyor. Bunun yerine ABD içinde üretim yapan şirketler ile başka ülkelerden tedarikçilerin tercih edileceği aktarılıyor.
En geç 2020 yılı başlarında alımların Türk firmalarından yapılmasının sona erdirileceği ve başka tedarikçilere kaydırılacağı ifade ediliyor. Bu kaydırma dolayısıyla Türk şirketlerinin 12 milyar dolarlık bir iş kaybı yaşayacağı öngörülüyor.
TÜRKİYE’YE PARİS’TEN GÖZDAĞI VERDİ
Paris Havacılık Fuarı için Fransa’da bulunan ABD Savunma Bakanlığının Devirlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord, Beyaz Saray’ın S-400 alımı dolayısıyla rahatsızlığını bir kez daha dile getirdi. F-35 programı ve diğer savunma programlarının şimdilik ayrı tutulduğunu dile getiren Ellen Lord, Washington’da değişik kurum temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubunun Türk şirketlerine karşı daha geniş çaplı yaptırımlar üzerinde çalıştığını açıkladı.
Lord, bu konuda henüz bir karar verilmediğini ancak verilecek bir yaptırım kararının Türk sanayini sert bir biçimde etkileyeceğini ifade etti. ABD savunma sanayinin esnek olduğunu ve Türk şirketleri yerine başka şirketlerden alımlarını yapabileceğini kaydeden Lord, “Türkiye ile çalışmaya devam etmek için bir yol bulmaya çalışıyoruz” dedi.
Paris Havacılık Fuarı için Fransa’da bulunan Amerikan savunma şirketleri temsilcileri de Türk şirketlerin güvenilir ortaklar olduğunu ancak bir yaptırım kararı alınması durumunda yeni iş ortakları bulmakta zorlanmayacaklarını belirtti.
RUSYA’YA KARŞI ‘CAATSA’
ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında öngörülen yaptırımlar, başta finans ve bankacılık sektöründen savunma sanayine kadar pek çok alanda Türkiye’ye büyük zorluklar çıkarabilir. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ağustos 2017’de imzaladığı bu yasa ABD’nin Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi doğrudan hasım saydığı ülkelere yönelik uyguladığı yaptırımları düzenliyor.
Yasa metninde bu ülkelere ilişkin ayrı bölümler bulunuyor. Yasa ABD başkanını belirli durumlarda kurum veya kişilere yaptırım uygulamaya zorluyor. Başkanın özel durumlarda bu yaptırımları geçici olarak durdurma yetkisi bulunurken, bunların kaldırılması ABD Kongresinin onayına muhtaç.
Türkiye’nin CAATSA kapsamına girmesi ise yasanın ‘Rusya’nın Avrupa ve Asya’daki nüfuzuna karşı koymak’ başlıklı bölümdeki 231’inci maddeye dayanıyor.
Rusya federasyonu hükümetinin istihbarat ya da savunma kurumlarıyla ilişki kuran kişilere yönelik yaptırımların uygulanması’ başlıklı bu madde, ABD başkanına, bu sektörler ile alışveriş ilişkisine giren kişi veya kurumlara karşı yasada belirlenen 12 yaptırımdan en az beşini uygulama yetkisi veriyor.
Söz konusu 12 yaptırımsa yasanın 235’inci maddesinde açıklanıyor.
31 TEMMUZ’A KADAR SÜRE TANINDI
ABD, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçmemesi durumunda 31 Temmuz itibariyle Türk askerlerinin ABD’deki F-35 eğitimlerinin tamamen durdurulacağını açıklamıştı. ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, 6 Haziran’da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a bu durumu bir mektupla iletmişti. Ancak ABD, eğitim uçuşlarını çok daha önce durdurdu. Arizona’daki Luke Hava Üssü’nde ve Florida’daki Eglin Hava Üssü’nde teknik ve bakım personelinin eğititimleri ile hala sürüyor.
medyaboldTürk askerlerinin Rusya’ya eğitim için gitmesi bardağı taşıran son damla olmuş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder