11 Temmuz 2019 Perşembe

Domuz etini “dana eti” diye satıyorlar

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın gıda konusunda yanıltıldığını, bakanlığın da buna seyirci kaldığını söyledi. Gürer, vatandaşa domuz karışımlı eti “dana eti” diye yedirmeye hiç kimsenin hakkı olmadığını kaydetti.

BOLD – CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıdada büyük sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, bu konuda denetim yapması gereken bakanlığında denetimi vatandaşa bırakmasını eleştirdi.

BAKANLIK DENETİM YAPMIYOR MU?

Meclis’te gıda güvenliği konusunda bir konuşma yapan Gürer, “Su, hava gibi gıda da insan yaşamının vazgeçilmezidir. Uluslararası gıda terörünün yanı sıra, ulusalda yaşadığımız sorunları bir milletvekili olarak Tarım Bakanlığının sitesinde okuduğum bir söz üzerine burada dile getirmek istedim. Bakanlık diyor ki: “Gıdanın en büyük denetçisi vatandaştır; gıdayı denetleyin, bizi de uyarın.” Bu bağlamda, Tarım Bakanına buradan sesleniyorum: Taklit ve karışık ürünlerle ilgili Bakan olduğunuzdan bugüne kadar açıklama yapmadınız. Bakanlığınız döneminde hiçbir denetim yapılmadı mı?” dedi.

MUAYENESİZ, KAÇAK İŞÇİLER ÇALIŞTIRILIYOR?

Lokanta, fırın gibi gıda üreten yerlerde muayenesiz kaçak işçi çalıştırıldığını belirten Gürer, “Geçmişte gıdayla ilgili üretim yapılan her yerde portör muayenesi ve akciğer filmi çalışanlar için zorunluluktu ancak bununla ilgili yapılan düzenlemede çalıştırana bu iş bırakıldı. Bir salgın hastalığın ya da birinde olan hastalığın size bulaşabileceği bir yol da gıdadır. Bu konunun dikkate alınması gerekiyor. Merdiven altı üretimin, kayıt dışının kontrol altına alınmaması sağlığımız açısından ayrıca sorunlar yaratıyor” dedi.

DENETİM OLMADIĞI İÇİN ZARARLILAR TÜM ÜLKEYE YAYILIYOR

Son dönemlerde yurt dışına giden ürünlerle ilgili kamuoyuna yansıyan haberler olduğunu hatırlatan Gürer, “Örneğin, domates Rusya’dan domates güvesi nedeniyle iade ediliyor, ya da erik Akdeniz sineği yüzünden iade ediliyor. Esasında domates güvesi de, Akdeniz sineği de bu coğrafyanın değil, ithal ürünler yoluyla bu ülkeye gelen zararlılar. Rusya onları laboratuvarında kontrol edip saklıyor, iade ediyor ama biz Türkiye’de bunları tüketmenin ötesinde ülkenin bütününde bu hastalıkların ve zararlıların yaygınlaşmasının yolunu açıyoruz. Gelen tohumla patateste kanser 27 ilde topraklarımıza ekim yapılmasının önünü kesti. Akdeniz sineği 45 ilde ne yazık ki üreticinin ürettiği ürünü pazarlayamaz duruma düşürdü. Bunların sorumlusu Tarım Bakanlığı” dedi.

DANA ETİ DİYE DOMUZ ETİ YEDİRMEYE KİMSENİN HAKKI YOK

AKP’nin 2006 yılında domuz eti kasaplık hayvan saydığının altını çizen Gürer, “Şu anda helal gıdanın yanında kasaplık et olarak satılıyor ama yapılan denetimde bir iş yerinde 8 denetimin 5’inde köfte harcında domuz varlığı tespit edilmiş, orası kapatılmıyor. Tüketmek isteyen tüketebilir. Ne var ki, domuz etinin köftede olduğunu yazarak satıyorsa yasal hakkı ama yurttaş onu “dana eti” diye alıyor. Yurttaşı bu şekilde yanıltarak domuz karışımlı eti “dana eti” diye yedirmeye hiç kimsenin hakkı yok” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder