9 Temmuz 2019 Salı

Twitter’dan, dini grupları ‘insandan aşağı’ gösteren paylaşımlara yasak

Twitter yönetimi, bugün yaptığı bir açıklamayla dini grupları ya da bu grupların mensuplarını hakaret amaçlı olarak insanlık dışı varlıklarla betimleyen paylaşımları yasakladığını duyurdu. Buna göre dini grupların temsilcilerini hakaret amaçlı olarak hayvan, virüs, hastalık ya da benzeri şeylerle özdeşleştiren paylaşımlar şikayet edilmesi halinde silinecek. Bu ihlaller, belli şartları sağlaması durumunda ilgili kullanıcının hesabının askıya alınmasıyla sonuçlanabilecek.

Bu değişiklikle kitlelere yönelik soykırımın da basamaklarından biri sayılan, ’muhatabını insandan aşağı gösterme’ eylemine karşı önlem almaya çalıştığını belirten Twitter, açıklamasında, “Öncelikli hedefimiz, insanların gerçek hayatta zarara uğrama riskini azaltmak ve araştırmalar gösteriyor ki muhatabını insandan aşağı gösteren söylemler, bu tehlikeyi artırıyor.” dedi.

Belli kişi ya da grupları insandan aşağı varlıklarla özdeşleştirme olarak tabir edilen ‘dehumanization’, uzmanlarca soykırımın sekiz basamağından biri sayılıyor. Bu aşamada grup üyelerinin insan dışı gösterilmesi, ilerleyen zamanlarda bu kişilerin katledilmesinin önünü açıyor. Katiller, bu bağlamda öldürdükleri kişileri ‘imha’ ettiğini düşünüyor çünkü kurbanlarının insan olduğuna inanmıyor.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder