10 Temmuz 2019 Çarşamba

“Vekiller Erdoğan’a ‘Siz ümmetin vekilisiniz’ diyerek bağlılıklarını bildirdi”

Gazeteci Abdülkadir Selvi, Hürriyet’te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AKP’li vekillerle kahvaltılı buluşmasını yazdı. Yeni parti oluşumuna girişenlerle ilgili olarak Erdoğan’ın  “Sonları hüsran olacak” dediğini aktaran Selvi, AKP’li 20’ye yakın milletvekilinin Erdoğan’a  “Ümmetin vekilisiniz” diye hitap edip bağlılıklarını bildirdiğini Erdoğan’ın da bu tablodan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Hürriyet’te yayınlanan yazının bir bölümü şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün AK Parti milletvekilleriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Dünkü toplantı üçüncü grubu oluşturuyordu. Dünkü toplantıda daha önceki iki toplantıdan farklı bir sahne yaşanıyor. Yirmiye yakın milletvekili söz alıyor. Söz alan milletvekilleri Erdoğan’a bağlılıklarını bildirerek konuşmaya başlıyorlar. İstisnasız olarak, “Hiç endişeniz olmasın, biz sizin yanınızdayız” diyorlar. Daha önceki toplantılarda böyle bir şeye ihtiyaç duyulmamasına rağmen bu kez milletvekilleri neden bağlılıklarını bildirme gereği duydu?

Ali Babacan’ın istifasıyla birlikte artık yeni partinin ayak sesleri daha yakından hissedilmeye başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Bosna-Hersek gezisi dönüşünde ilk kez bu konuya değindi. Gül, Babacan ve Davutoğlu’na kırgın olduğunu söyledi. Ali Babacan’a “Ümmeti parçalamaya hakkınız yok” dediğini açıkladı.

AK Parti’nin içinden iki ayrı partinin doğmaya hazırlandığı bir dönemde elbette ki gözler milletvekillerine çevrildi. Ali Babacan’ın kuracağı partiye kaç milletvekilinin gideceği yönünde hesaplar yapılıyor. Davutoğlu ile beraber hareket edip etmeyecek milletvekilleri araştırılıyor. O nedenle milletvekilleri Erdoğan’a bağlılık beyanında bulunma ihtiyacı hissediyorlar. Bazı milletvekilleri ise bizzat Erdoğan’ın yanına giderek “Yanınızdayız” diyor. “Siyasete sizinle başladım, sizinle bitiririm” diyenler çıkıyor. “Benim liderim sizsiniz. Başka arayışım olmaz” diyene rastlanıyor.

AK Parti milletvekilleri sadece bağlılıklarını bildirmiyorlar. Erdoğan’a “Siz ümmetin liderisiniz” diye hitap ediyorlar. Dikkat buyurun, Erdoğan, Ali Babacan’a “Partiyi parçalıyorsunuz” dememişti, “Ümmeti parçalıyorsunuz” demişti.

Erdoğan bu tablodan memnuniyet duyuyor.

AMAÇ AKP’YE KAYBETTİRMEK

Kurulacak olan partileri bir de bu gözle değerlendirmekte yarar var. Bugünün sorusu ne kazanacakları değil, ne kaybettirecekleri… Yeni partinin kuruluşunu teşvik eden uluslararası sistemin hesabı da bu. Ali Babacan-Abdullah Gül partisinin ne kazanacağı değil, hedef 2023’te Erdoğan’a kaybettirmek.

23 Haziran’dan bu yana yapılan toplantılarda Erdoğan “değişim” sinyali vermiyor. Ancak AK Parti’de bir değişim hazırlığı yapılıyor. Önemli olan değişimin zamanı ve kapsamı olacak. Sadece parti kadrolarında ve kabinede yapılacak bir değişim AK Parti’nin sorunu çözmeye yetmez. AK Parti eğer 2023’te bir sürpriz yaşamak istemiyorsa, siyaset dilini ve ülkeyi yönetme tarzını masaya yatırmalı.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder