12 Temmuz 2019 Cuma

Eski diplomatlar S-400’e ne diyor?

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sisteminin teslimatının başlaması dün ABD Senatosu’nda sert tepkilerle karşılandı. Konunun muhataplarından olan Dışişleri Bakanlığı’nın eski mensupları krizin başından bu yana demeçlerle, yazdıkları köşe yazılarıyla ve sosyal medya mesajlarıyla krizin Türkiye-ABD ve Türkiye-NATO ilişkilerine verebileceği zarar konusunda uyarılarda bulunuyor. Eski büyükelçiler Dışişleri’nin süreçte üstlenmesi gereken role ve mevcut durumdaki “işlevsizliğine” de dikkati çekiyorlar.

‘EHLİYETLİ KADROYA SAHİP KURUM İŞLEVSİZ’

Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünün yanı sıra ABD ve İsrail büyükelçilikleri de yapan Namık Tan sosyal medya hesabından paylaştığı yorumda “S400 meselesi, ‘satın aldık, bitti, hatta sistem Türkiye’ye nakledildi’ demekle çözümlenmedi. Aksine, ABD ve Batı ile ilişkimizde mevcut sorunların giderek artacağı, derinleşeceği bir süreç yeni başladı. Daha vahimi, bu zorlu süreci yönetebilecek ehliyetli kadroya sahip kurum da işlevsiz halde” ifadelerini kullandı.

‘İYİ YÖNETİLMEMİŞ BİR DIŞ POLİTİKA’

Emekli büyükelçi Oğuz Demiralp ise Artı TV’ye verdiği mülakatta, “S-400’ler yerleştirildiği zaman, F-35 planları biter, Türkiye ile NATO arasında çok ciddi problemler yaşanır” dedi. Yaşanan krizin iyi yönetilmemiş bir dış politikanın başarısızlığı olduğunu dile getiren Demiralp, geçtiğimiz ay T24’te konuyla ilgili yazdığı yazıda da, “Dış ilişkilerde atılan adımların sonuçlarını hesap etmeyi beceren bir iktidar başımızda olsaydı bugünlere gelmezdik. Mesele sadece bir füze, bir uçak meselesi değil. NATO ve Batı ilişkilerimizi ilgilendiren siyasal, simgesel bir olay” ifadelerini kullanmıştı.

‘NATO TÜRKİYE’DİR, TÜRKİYE NATO’DUR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise S-400’ler ile ilgili olarak ABD’yi rahatlatmaya yönelik yeni formüle ilişkin attığı tweette, “Barış konuşlanması anlayışı ile sistemin tehdit oluştuğunda çalıştırılacağı tezi adeta bir ‘barış çubuğu’nu andırıyor.” dedi. Ahval’e yaptığı açıklamada ise Çeviköz, sorunun üç tarafı olduğuna dikkati çekti. Çeviköz Türkiye-NATO ilişkileri konusunda tek sorunun S-400’ler olduğunu belirterek, “NATO Türkiye’dir, Türkiye NATO’dur” diye konuştu.

‘TÜRKİYE KRİTİK EŞİKTE’

Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ise geçtiğimiz hafta gazeteci Uğur Dündar’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin belki de tarihinin en kritik eşiğinde olduğu belirterek “Karşılaştığımız bu sorunu eriştiği bu safhada Türkiye’ye zarar vermeyecek şekilde halletme imkânı yok” yorumunu yapmıştı.

İYİ Parti Bursa Milletvekili ve emekli büyükelçi Ahmet Kamil Erozan ise Gazete Duvar’ın konuyla ilgli sorularını yanıtlarken, “Hükümet S-400’de tatmin edici açıklama yapamıyor” dedi. Emekli Büyükelçi Yalım Eralp, Artı TV’de yaptığı açıklamada Türkiye’nin S-400’leri almasının NATO içinde güvenilir bir ülke olmadığı algısını yarattığını savundu.

Emekli Büyükelçi ve Türkiye’nin Eski NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan ise S-400 krizi nedeniyle Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumuna değindiği yazısında, “Gelinen mevcut aşamada da karşılıklı hatalar zinciri sonucunda ilişkiler sırat köprüsünden geçmektedir” ifadelerini kullandı.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder