11 Temmuz 2019 Perşembe

Eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat vefat etti

AKP ve HDP’nin eski milletvekillerinden Dengir Mir Mehmet Fırat yaşamını yitirdi. Ankara’da altı haftadır akciğer kanseri tedavisi gören Fırat gece yarısı hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin MKYK toplantısının ardından 76 yaşındaki Fırat’ı tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmişti.

1943 Adıyaman doğumlu Dengir Mir Mehmet Fırat, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. AK Parti Kurucular Kurulu üyeleri arasında olan Dengir Mir Mehmet Fırat, 21. Dönem Adıyaman, 22. Dönem Mersin Milletvekili olarak görev yaptı. AK Parti kurucularından olan Kürt kökenli Dengir Mir Mehmet Fırat, 8 Kasım 2008’de AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ile birlikte hem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) hem de Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği görevlerinden istifa etti. Partiden yapılan açıklamaya göre gerekçe “sağlık sorunları”ydı…

2011 yılındaki seçime kadar milletvekilliği görevini yürüten ve görevlerinden istifasına rağmen AK Parti üyeliği süren Fırat, Temmuz 2014’te, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nden hemen önce partisinden ayrıldığını duyurdu.Fırat, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceğini açıkladı. “Hepimiz oy versek bile Selahattin Demirtaş’ın seçilmesi mümkün değil ama Türkiye’de yüzde 20 Kürt varlığı söz konusu ve bu seçim bu varlığı gösterme konusunda çok önemli. İlk defa böyle bir fırsat doğuyor ve ben bir Kürt olarak her ne kadar farklı bir düşüncem olsa da oyum Selahattin Bey’den yana olacak.”

Şubat 2015’te Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) katılan Fırat, 7 Haziran 2015 Genel Seçimi için HDP’den Mersin milletvekili adayı oldu. HDP Mersin’de oyların yüzde 18’ini aldı ve Dengir Mir Mehmet Fırat milletvekili seçildi.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder