15 Temmuz sonrası KHK’larla ihraç edilenlere uygulanan pasaport yasağına son vermek için yasal düzenleme yapılıyor. Yasağın, yargı paketiyle kalkması bekleniyor.
BOLD – İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler’le (KHK) ihraç edilen yaklaşık 125 bin kamu çalışanına getirilen pasaport yasağının kaldırılacağını bildirdi. Adalet Bakanlığı’nın bu yönde yasal düzenleme hazırlığı içinde olduğunu vurgulayan İnce, bunun yargı reform paketi içerisinde çıkabileceğini vurguladı.
Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre OHAL döneminde çıkarılan KHK’lerle kamu görevinden ihraç edilenlerin pasaportları iptal edilirken kimlik numaralarına da şerh konuldu. Böylece yeni pasaport almaları da engellendi. Aynı dönemde ihraç edilenlerin yakınlarına da pasaport tahdidi geldi.
MAHKEME KARARINA İDARİ ŞERH ENGELİ
İçişleri Bakanlığı yaklaşık 150 bin kişinin tahdidini parça parça kaldırdı. İhraç edilenlerin yurt dışı yasakları ise haklarında soruşturma olup olmamasına bakılmaksızın devam ediyor. Mahkemelerde yurt dışı yasağının kaldırılması yönünde kararlar da idari şerh nedeniyle uygulanmıyor.
120 binin üzerinde ihraç edilen kamu personelini ilgilendiren bu durum Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda gündeme geldi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “KHK’liye pasaport verilmiyor. Bu aslında anayasal seyahat hürriyetini çiğnemektir, gasp etmektir” dedi.
ADALET BAKANLIĞININ ÇALIŞMASI VAR
İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, pasaport konusunda gerekli tüm çalışmaları titizlikle yürüttüklerini savundu. “KHK’lılar konusunda kanuni bir düzenlemeye ihtiyaç var, bu düzenleme yapıldığı takdirde, Meclisimizden bu kanun çıktığı anda biz uygulamayı ona göre aynı anda yapacağız, bu konuda da Adalet Bakanlığının bir çalışması olduğunu biliyorum” diye konuştu.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu da Bakan Yardımcısı İnce’yi doğruladı, “Benim de o konuda bilgim var, çalışma yapılıyor” ifadesini kullandı.
Bakan Yardımcısı İnce, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanması gündeme gelen yargı reformu teklifine gönderme yaparak, “Yargı paketi içerisinde belki de bu çıkacaktır diye tahmin ediyorum” dedi.
DAHA ÖNCE DE VERİLMİŞ SÖZLER VAR
KHK’lilere yurt dışı yasağını sık sık Mecliste gündeme getiren Gergerlioğlu, bu konuda bir çalışma yapıldığını bakan yardımcısının açıklamasıyla öğrendiklerini, ancak içeriğiyle ilgili ayrıntılı bilgi edinemediklerini aktardı. Bakan Yardımcısı İnce’nin yasal düzenleme yapılacağına açıklamasına mesafeli yaklaşan Gergerlioğlu, “Daha önce de verilmiş sözler var. Ne yazık ki sözler yerine gelmiyor. Artık bürokratların sözlerine inanmakta güçlük çekiyoruz. Bu açıklamalara da soru işareti koyuyoruz” açıklamasını yaptı.
BUNUN İÇİN YASAL DÜZENLEMEYE GEREK YOK
KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Dinçer Demirkent ise idari bir kararla bu yasağın uygulandığını hatırlatarak, bunun için yasal bir düzenlemeye gerek olmadığını söyledi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder