9 Nisan 2020 Perşembe

ABD Başkanı Trump ile Dünya Sağlık Örgütü arasındaki kavga büyüyor

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgını sırasında ‘Çin odaklı’ bir çizgi izlemekle eleştirdiği Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) yine hedef aldı. BM Genel Sekreteri Guterres krizi yatıştırmaya çalışırken Fransa DSÖ’ye destek verdi.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgını sırasında ’’Çin odaklı’’ bir çizgi izlemekle eleştirdiği Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) hedef almayı sürdürdü.

Trump, Koronavirüs Görev Gücü üyeleriyle Beyaz Saray’da düzenlediği günlük basın brifinginde, ABD’nin DSÖ’ye mali katkısını kesebileceği tehdidini yineledi.

DSÖ’yü korona salgınını hafife almakla eleştiren Trump, ABD’nin BM’ye bağlı bu teşkilata her yıl yüz milyonlarca dolar katkı yaptığını, Çin’in katkısının ise ABD’ye göre hep çok küçük kaldığını vurguladı.

Trump, ‘’Önceliklerini doğru şekilde belirlemeliler. Öncelikleri de herkesin, her ülkenin adil, düzgün muamele görmesi yönünde olmalı. Böyle görünmüyor,’’ dedi.

Trump, Salı günkü basın brifinginde ve sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda DSÖ’yü hedef almış. ABD’nin DSÖ’ye mali katkısını askıya alabileceğini ifade etmişti.

Ancak Trump dakikalar sonra bir soru üzerine açıklamasını değiştirerek, ”Meseleyi inceleyeceğiz,” demişti.

DSÖ, ABD’Yİ ELEŞTİRMİŞTİ

Ocak ayı sonlarında Trump’ın Çin’den gelen ziyaretçilerin ABD’ye girişine yasak getirmesini DSÖ eleştirmişti.

Trump, DSÖ’nün Çin’e karşı taraflı davrandığını ve Kovid-19 ile ilgili Çin’den gelen ilk bilgilere sorgulamadan fazlaca güvendiğini ifade ediyor.

Ancak Trump’ın destekçileri bile küresel pandeminin dorukta olduğu bu dönemde DSÖ’ye fonların durdurulması tehdidinde bulunmasını doğru bulmuyor.

DSÖ’DEN TRUMP’A YANIT

Trump’ın açıklamalarına yanıt veren DSÖ ise Çin yanlısı bir tutumun kesinlikle güdülmediğini ve pandeminin en zorlu evresinde mali yardımları kesmenin doğru bir zamanlama olmadığını ifade etmişti.

ABD DSÖ’ye 2019’da 400 milyon dolar, ikinci sıradaki Çin ise 44 milyon dolar mali yardım aktardı.

BM: MUHASEBE YAPMA ZAMANI DEĞİL

Birleşmiş Miletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, uluslararası toplumu koronavirüs salgınına karşı dayanışma içinde çalışmaya odaklanmaya çağırdı. ”Zaman, dünyanın salgına müdahalesinin değerlendirmesini yapma zamanı değil,” mesajı verdi.

Guterres, ”Bu salgının üstesinden geldikten sonra virüsün nasıl ortaya çıktığını ve yarattığı yıkımın tüm dünyaya nasıl bu kadar kolay yayıldığını tam olarak anlamak için geriye dönüp bakacağımız bir zaman olacak. Ancak o zaman şu an değil,” dedi.

BM Genel Sekreteri’nin Perşembe günü Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine koronavirüs pandemisine ilişkin brifing vermesi bekliyor. Kapalı kapılar ardında yapılması planlanan brifing, Güvenlik Konseyi’nin üyelerinin üçte ikisinin talebi üzerine düzenlenecek.

MACRON’DAN DSÖ’YE DESTEK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başkan Donald Trump’ın eleştirdiği Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) tam destek sundu.

Macron, DSÖ Başkanı Tedros Adhanom ile telefonda konuşarak desteğini iletti.

İngiltere Başbakanı Johnson’un durumu iyiye gidiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder