10 Nisan 2020 Cuma

İşçiye ücretsiz izinde bin 177 lira verilmesine sendikalardan tepki

İşçilerin işten çıkarılmasına üç ay yasak getiren düzenlemeye tepki gösteren sendikalar, ayda bin 177 liraya ücretli izin getiren düzenlemenin ücretsiz izni meşrulaştıracağına dikkat çekti.

BOLD – İş Yasası’na geçici bir madde eklenerek işçinin işten çıkarılmasına üç ay yasak getiren düzenlemeye sendikalar tepki gösterdi. Ücretin çok yetersiz olduğunu belirten sendikalar, işçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılması gerektiğini kaydetti.

GÜNLÜK 39,24 TL ÖDEME

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre hükumet hazırladığı “torba yasa taslağı” ile İş Yasası’na geçici madde eklenmesini öngörüyor. Bu maddeye göre, İş Yasası kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin iş sözleşmesi 3 ay süreyle feshedilemeyecek. Bu süre Cumhurbaşkanı tarafından 6 aya kadar da uzatılabilecek. Ücretsiz izne ayrılmış ve ayrılacak işçilere işsizlik fonundan günlük 39.24 lira ödeme yapılması öngörülüyor.

ÖDEME EN AZ ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, bu düzenlemenin işsizlik ve kısa çalışma ödeneklerini “boşa düşürme hamlesi” olduğunu dile getirerek, “İşten çıkarılması yasaklanan ve ücretsiz izne çıkarılan işçilere en az asgari ücret düzeyi olmak 2 bin 325 lira olmak üzere, mevcut ücretlerine paralel olarak kısa çalışma ödeneğine uygun 4 bin 381 liraya kadar ödeme yapılmalıdır. Ayda bin 177 liraya ücretli izin icadı işçiye daha az para vermek için yapılıyor” dedi.

İŞÇİLER 1177 TL’YE MAHKUM EDİLİYOR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “İşten çıkarmanın yasaklanmasına evet ancak sefalet ödemesine hayır. İşten çıkarmanın yasaklanmasıyla birlikte ücretsiz izne gerek yok. Bu ücretsiz izni meşrulaştırır” dedi. İşçiye ücretsiz izinde aylık bin 177 lira verilmesinin öngörüldüğüne işaret eden Çerkezoğlu, “Bu, asgari ücretlinin alacağı işsizlik maaşı. Hükumet bütün çalışanları asgari ücretli kabul edip 1177 liraya mahkûm ediyor” dedi.

39.24 TL SON DERECE YETERSİZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da taslakta öngörülen günlük 39,24 lira nakdi ücret desteğinin son derece yetersiz olduğunu belirterek, “Asgari ücretin günlük brüt tutarının yüzde 40’ına tekabül etmektedir. Mevcut şartlarda kısa çalışma ödeneği ödemeleri en az asgari ücretin yüzde 60’ı, en fazla asgari ücretin yüzde 150’si oranındadır. Bundan daha düşük bir ödeme yapılarak işçinin aleyhine bir uygulamaya dönüşmesine izin verilmemelidir” dedi.

BÜTÜN İŞLER DURDURULMALI

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu da ücretsiz izne çıkarmaların tüm iş yerlerini sardığına dikkat çekerek, zorunlu, acil mal ve hizmet üretimi hariç en az 15 gün süreyle bütün işlerin durdurulmasını talep etti. Özdemiroğlu, “Mevcut düzenleme işverenin ücretsiz izne çıkarması durumunu kabul etmeyen işçi açısından kıdem, ihbar tazminatı hakkına imkan verirken, getirilen bu düzenleme ile işçinin kıdem, ihbar tazminatı isteme hakkı ortadan kaldırılmış olmaktadır” dedi.

İnfaz düzenlemesinin ilk 10 maddesi geçti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder