11 Nisan 2020 Cumartesi

Tutuklulara korona maskesi parayla satılıyor

Salgın tehdidi cezaevlerindeki zor şartları daha da sıkıntılı hale getirdi. İddialara göre bazı yerlerde tutuklulara maske parayla satılıyor. Revir ve hastaneye sevk ise durma noktasına geldi.

BOLD – Cezaevlerindeki koronavirüs (Kovid-19) riski her gün artarken mahpusların sıkıntıları da aynı hızla katlanıyor.

Yaşanılan problemleri Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne ileten tutukluların bugünlerdeki en önemli şikayeti ‘maske satımı’.

MASKE İSTEKLERİNE ‘GİDİN SATIN ALIN’ KARŞILIĞI VERİLİYOR

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre AKP hükumetinin ‘kesinlikle satılmayacak’ sözüne rağmen bazı cezaevlerinde parayla maske satılıyor.

Açık cezaevindeki bir mahpus, “Görevlilerden maske istiyoruz. ‘Gidin kantinden satın alın’ diyorlar. Biz de almak zorunda kalıyoruz. Fiyatlar 3 ile 5 lira arası. Satın alamayacak da birçok arkadaş var” dedi.

ARKADAŞLARI ARASINDA PARA TOPLAYIP TEMİN EDİYOR

Tutuklular, yemekhane ve kantin gibi yerlerde sosyal mesafeye bakılmadan beklediklerini de söylüyor. Bu sebeple temizlik malzemelerini de satın almak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

Bir diğer şikayet konusu ise salgından korunmak için yeni yasayla tanının iki aylık izin hakkı. İddiaya göre maddi imkanı olmayanlar bu haktan yararlanamıyor. Birçok cezaevinde koğuş arkadaşları, bu haldeki mahpuslar için aralarında para topluyor.

YILLARDIR KULLANDIĞI İLACINI ALAMAYANLAR VAR

Zira şikayetlere göre cezaevi idaresi, “Ailenizin yanına gidecek paranız yoksa izin kullanamazsınız. Burada kalmaya devam edeceksiniz” diyor.

Yine salgın süreciyle sağlık hizmetlerine erişimin durma noktasına gelmesi de bir başka iddia. Yıllardır kullandığı ilacı alamayanlar yanında açık cezaevindeki binlerce tutuklunun revire veya hastaneye götürülmediği öne sürülüyor.

“Erken saatte açıklasak marketlere akın olsaydı daha mı iyi olacaktı?”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder