8 Nisan 2020 Çarşamba

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yamanel’den korona tarihi: 2-3 ay sonra

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Kurallara uyup  2-3 haftada kritik eşiğe gelirsek, 2-3 ay içinde virüsü kontrol altına alma ihtimalimiz olacak” dedi.

BOLD – Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan sonra hızla yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgınında enfekte kişi sayısı 34 bin 109’a, can kaybı 725’e yükseldi.

Bütün dünya gibi Türkiye’de de herkesin aklında tek soru var: Virüsten ne zaman kurtulacağız?

KURALLARA UYULURSA 2 İLA 3 HAFTADA KRİTİK EŞİĞE GELİR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel’e göre 2-3 ay içinde virüsü kontrol altına alma ihtimali var.

“Kurallara uyarsak 2-3 haftada o kritik eşiğe gelir, kırılmayı sağlayabilirsek, yani o yükselmeden sonraki o platoya (yatay duruş) dönme eşiğini yakalayabilirsek o zaman ülkece başarmış olacağız. Böylece 2-3 ayda virüsü kontrol altına alma ihtimalimiz olacak” dedi.

ÇALIŞANLAR SOSYAL MESAFEYE, MASKEYE VE EL HİJYENİNE DİKKAT ETMELİ

İkinci pik için “Dikkatli olunmalı” uyarası yapan Prof. Dr. Yamanel, 8 metre tartışmalarına da değinip “Damlacığın 8 metre yayıldığını biliyoruz” açıklaması yaptı.

Bilhassa çalışması gerekenlerin, 1,5-2 metrelik sosyal mesafeyi koruma, kalabalıkta maske takma ve el hijyenine özen gösterme noktasında hassas davranması gerektiğini söyledi.

GÜNLÜK HAYATA HEMEN GEÇMEK RİSKLİ

Salgının pik noktasına ulaşması sonrası günlük hayatın ‘hemen’ normale dönmesinin mümkün olmadığını ifade ederek “Bazı ülkeler kırılma noktasını görüp önlemleri gevşetince ikinci pik olmaya başladı. Kontrollü şekilde günlük hayata geçeceğiz” diye konuştu.

BOL SIVI, 8 SAAT UYKU, DENGELİ VE YETERLİ BESLENME

Yaklaşan Ramazan’da bağışıklık sisteminin gücünü muhafaza için 8 saatlik uykuya, bol sıvı tüketmeye, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi önerisini de dillendirdi.

DAMLACIĞIN 8 METRE YAYILDIĞINI BİLİYORUZ

ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’den (MIT) bilim insanı Lydia Bourouiba’nın “Öksürük ve hapşırık sayesinde virüs 8 metre uzağa gidebiliyor” açıklamasına da değinen Levent Yamanel, “Hastalık kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşıyor. Çok şiddetli bir hapşırmayla da damlacığın 8 metre yayıldığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Vefat sayısı 725’e, vaka sayısı da 34 bin 109’e yükseldi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder