11 Nisan 2020 Cumartesi

Koronavirüs ile mücadelede çiftçi ve tarım işçisi unutuldu

Koronavirüs salgınının mevsimlik tarım işçileri ve onların çocuklarına dair etkilerine dair bir araştırma yapılmadı. Koronavirüs ile mücadelede çiftçi ve tarım işçisine destek verilmezken, hastalıkla mücadele için gerekli besinin nasıl üretileceği ise bilinmiyor.

BOLD – Kalkınma Atölyesi’nden Ertan Karabayık, koronavirüs salgınının mevsimlik tarım işçileri ve onların çocuklarına dair etkileri hakkındaki gelişmeleri, iller ve ülkeler düzeyinde ortaya koyacak bir haritalama çalışmasına başladıklarını açıkladı.

TÜRKİYE SALGINDA TARIMSAL ÜRETİMİN PLANLAMASINDA GEÇ KALDI

Cumhuriyet’ten Bülent Ecevit’e konuşan Karabıyık, Türkiye’nin tarımsal üretiminin bu krizle planlanması sürecinde geç kaldığının altını çizdi. Koordinasyonun ve eşgüdümün yeterli olmadığını, merkezden alınan kararların taşraya uygulama süreçlerinde operasyonal işlere yeterince yansımadığını söyleyen Karabıyık, “Mevsimlik tarım işçilerinin bu süreçten hem sağlık hem de işgücü olarak etkilenmemeleri, üretim açısından önemli. Çiftçilik yapanların yoksullaşmaması için sorunu tanımlama ve çözme noktasında herkesin irade göstermesini istiyoruz” dedi.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE ÇİFTÇİ UNUTULDU

Demreli bir üretici olan CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, koronavirüs ile mücadelede çiftçinin unutulduğunu vurguladı. Ekonominin çarklarının dönmesi için salgın nedeniyle işlerini yapamaz hale gelen sektörlerin desteklenmesi gerektiğini belirten Bayar, “Hastalıklar karşısında ayakta kalabilmek için beslenmek şarttır. Market rafında, pazar tezgâhında gıdaya ulaşmak istiyorsak tarıma üvey evlat muamelesinden vazgeçilmeli. Üreticiye verilen destekler öncelikli olmalı, banka borçları ertelenmeli, tohum, gübre, ilaç, yem, elektrik gibi üretim maliyetleri düşürülmeli” dedi.

Korona aşısı Eylül’de hazır olabilir

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder