7 Nisan 2020 Salı

Koronavirüs salgınında iyi haberler gelmeye başladı: 8 ülkeden umut verici haberler

Yeni tip koronavirü (Kovid-19) salgınında dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 350 bini, ölü sayısıysa 74 bini aştı ancak salgının seyrine ilişkin “iyi” haberler de gelmeye başladı.

BOLD – Toplam vakalar arasında 285 binden fazla kişi iyileşerek sağlığına kavuşurken, bazı ülkeler Kovid-19’a karşı alınan sıkı önlemleri yavaş yavaş gevşetiyor.

İşte Kovid-19’un vurduğu 8 ülkeden gelen umut verici haberler:

NORVEÇ: KOVİD-19’U KONTROL ALTINA ALDIK

Norveç hükümeti, ülkede Kovid-19 salgınını kontrol altına almayı başardıklarını açıkladı.

Kovid-19’la mücadelede kısmi karantina sistemini benimseyen Norveç’te, bir hastadan enfeksiyon bulaşan kişi sayı ortalamasının 1’in altına, 0,7’ye düştüğü bildirildi. Mart ayında başlatılan kısıtlamalar öncesi bu ortalama hasta başına 2,5 kişi civarındaydı.

Sağlık Bakanı Bent Høie pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Bu, koronavirüs salgınını kontrol altına aldığımız anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Mart ayında ülkede, bazı kamusal alanların kapatılması, spor ve kültür etkinliklerinin yasaklanması gibi kısıtlamalara gidilmişti.

ÇİN’DE KRİTİK VAKA SAYISI 300’ÜN ALTINA DÜŞTÜ

Kovid-19 salgınının ilk kez ortaya çıktığı ülke olan Çin’de, klinik durumu ağır vakaların sayısının hafta sonundan itibaren 300’ün altına indiği bildirildi.

Ulusal Sağlık Komisyonu, ağır vaka sayısının cumartesi 295’e, pazar günü ise 265’e düştüğünü duyurdu.

Komisyon Sözcüsü Mi Feng, klinik durumu ağır vakalara uyguladıkları kişiselleştirilmiş tedavilerden olumlu sonuç alındığını, bu sayede hayati durumu kritik vaka sayısını 300’ün altına indirmeyi başardıklarını duyurdu.

Çin’de karantina ve seyahat yasaklarının hafifletilmesinin ardından hafta sonunda binlerce kişi, tehlikenin henüz geçmediği uyarılarına rağmen turistik yerlere akın etmişti.

WUHAN’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKIYOR

Koronavirüs pandemisinin çıkış noktası olarak bilinen Çin’in Wuhan kentinde 23 Ocak’tan bu yana uygulanan kısıtlamalar yarından itibaren kademeli olarak kaldırılıyor.

Salgının ortaya çıkmasından sonra giriş ve çıkışların yasaklandığı kentte halk yarından itibaren şehir dışına çıkabilecek.

Çin’de koronavirüs salgınının en fazla etkilediği kent olan Wuhan, ülkede en fazla can kaybının tespit edildiği merkez olarak da kayıtlara geçti.

Çin makamları Vuhan’da geçtiğimiz 14 günde sadece iki kişide koronavirüs görüldüğünü açıkladılar.

ALMANYA’DA NORMAL HAYATA DÖNÜŞ İÇİN TARİH

Almanya, Kovid-19 pandemisine karşı sıkı tedbirlere başvurulan ülkede hayatın devam etmesi için eylem planı hazırlığında.

Halka açık alanlarda maske takma zorunluluğu, toplanmaları sınırlama ve enfeksiyon zincirini hızlı tespit gibi bir dizi önlemlerin planlandığı ülkede, 19 Nisan sonrası kısıtlamaların hafifletilmesi bekleniyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem planının, normal hayata dönerken bir kişiden enfekte olan ortalama insan sayısını 1’de tutmayı amaçladığı bildirildi.

Plan kapsamında bazı alışveriş merkezlerinin ve okulların açılması gündeme getirildi.

İSPANYA’DA ÖLÜMLER YAVAŞLADI

İspanya’da virüs kaynaklı ölümlerin son 3 gündür olduğu gibi pazartesi günü de azaldığı bildirildi.

Ülkede, İtalya’da olduğu gibi, salgının zirve noktasının geçtiği düşünülüyor. Pazartesi günü bildirilen Kovid-19 ölüm sayısının 637’ye düştüğü açıklandı. Bu sayı geçtiğimiz haftaya göre ölüm hızında yüzde 50’lik bir azalma yaşandığını gösteriyor.

Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez verdiği demeçte, “Vatandaşlar üzerindeki kısıtlamaları kademeli olarak kaldırabilmek için kimin enfekte olduğunu bilmek önemli. Bunun için kendimizi hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

Başbakan Pedro Sanchez ise hafta sonu yaptığı açıklamada, ülkedeki tecrit durumunun 26 Nisan’a kadar süreceğini söyledi.

GÜNEY KORE’DE 50’DEN AZ VAKA BİLDİRİLDİ

Güney Kore, Kovid-19 salgınının zirve yaptığı şubat ayı sonrası ilk kez 50’nin altında yeni Kovid-19 vakası bildirerek Dünya Sağlık Örgütü’nün takdirini kazandı.

Kore Hastalık Koruma ve Önleme Merkezi pazar günü, son 24 saatte 47 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Yeni vaka sayısı bir önceki gün 81 olarak kaydedilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yaptığı telefon görüşmesinde, Güney Kore’nin virüsle mücadeledeki liderliğini övdüğü bildirildi.

Ülkede cumartesi günü hükümet, küçük enfeksiyon kümelerinin varlığı nedeniyle sıkı sosyal mesafelendirme kampanyasını iki hafta daha uzattığını açıklamıştı.

AVUSTURYA’DA MAĞAZALAR YENİDEN AÇILIYOR

Avusturya hükümeti, Kovid-19 salgını nedeniyle kapatılan işletmeleri yeniden açmayı planlıyor. Hükümet, ülkenin eşiği atladığını belirterek tedbirleri esnetmeye karar verdi ancak maske takma zorunluluğunu genişletti.

Ülkede üç hafta önce bütün okullar, bar ile restoranlar ve park gibi toplanma alanları dahil birçok mekan kapatılmıştı.

Tecrit uygulaması günlük vaka artışı yüzdesini tek haneli rakamlara indirdi ve hastanelerdeki hasta sayısı stabil hale geldi.

Başbakan Sebastian Kurz, Paskalya tatili süresince geniş katılımlı toplantılardan kaçınılması gerektiğini belirterek, 14 Nisan itibariyle 400 metrekarenin altındaki küçük işletmelerin yanı sıra inşaat ve bahçe malzemeleri satan marketlerin yeniden hizmete açılacağını söyledi.

Sosyal mesafeye dikkat edilmesi ve alınan önlemlere uyulması çağrısında bulunan Kurz, “1 Mayıs itibariyle bütün iş yerleri, alışveriş merkezleri ve kuaförleri yeniden açmayı planlıyoruz. Tabii ki belirli önlemlere uyulacak” dedi

Kurz, oteller, restoran ve kafeterya gibi işletmelerin en erken mayıs ayının ortası gibi açılabileceğini belirterek, bu işletmelere ilişkin son kararın nisan ayının sonunda verileceğini ifade etti.

ÇEKYA, KISITLAMALARI KADEMELİ OLARAK KALDIRIYOR

Çekya hükümeti epideminin etkisini azaltmak amacıyla getirilen bazı kısıtlamaları kademeli olarak kaldırmaya başladı. Ülkede bisiklet tamirhaneleri ve yapı marketleri kapılarını yeniden açtı. Yakın temas gerektirmeyen golf ve tenis gibi sportif faaliyetler de yapılabilecek.

DANİMARKA KISITLAMALARI ESNETİYOR

Danimarka’da koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan anaokulları ve ilkokullar 15 Nisan’da yeniden açılıyor. Danimarka Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, anaokulu ve ilkokulların açılmasının, önlemlerin esnetilmesinin en büyük aşaması olduğu belirtildi. Ancak hükümet vatandaşlara çağrı yaparak, sosyal yaşamdaki bir dizi kısıtlamanın aylarca sürebileceği uyarısında bulundu.

Çin’de sokağa çıkma yasakları hafifletildi, on binlerce kişi parklara akın etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder